Williamsu se nepodařilo dostat z vozu plný potenciál

Williamsu se nepodařilo dostat z vozu plný potenciál

Technický ředitel Williamsu Paddy Lowe připustil, že týmu se v letošních předsezónních testech formule 1 v Barceloně nepodařilo odhalit plný potenciál vozu FW41 a pro jeho pochopení bude potřebovat více času.

Lowe k Williamsu přišel na začátku loňského roku z Mercedesu. Až na letošním voze se ale výrazně podepsal. V předsezónních testech však vůz ztrácel jak v rychlosti na jedno kolo, tak při delších jízdách.

„Děláme spousty experimentů,“ řekl Lowe. „V tuto chvíli nás omezuje nestabilita vozu v nájezdu do zatáček. Abych byl upřímný, to je celkem časté omezení ve voze, ale v tuto chvíli je to až příliš. Pokud se nám v této oblasti podaří dosáhnout zlepšení, najdeme hodně v časech na kolo, protože některé další aspekty vozu fungují opravdu, opravdu dobře v dalších částech zatáčky.

Tyhle věci většinou zahrnují silný aerodynamický prvek, ale řešení v sobě zahrnuje všechno od zavěšení po pneumatiky a vše ostatní. Vždy je to vícerozměrné.“

Podle Lowa si byl Williams vědom, že plně porozumět letošnímu vozu zabere jistý čas.

„Myslím, že kvůli velké změně jak v týmu, který postavil vůz, tak v samotném voze, může trvat nějaký čas, než bude vše vyvinuto a optimalizováno. Myslím, že můžeme v této sezóně, a také té další, dosáhnout mnohem většího zlepšení. V týmu je podle mě velký potenciál, na to je ale ještě brzy.

Myslím, že korelace je docela dobrá. Vlastně, schopnost Williamsu měřit aerodynamickou výkonnost je jednou z nejlepších, jaké jsem viděl. Technologie a lidé jsou dohromady velmi silní. Máme skvělý větrný tunel, patří k těm nejlepším. Máme tedy dobré nástroje a dobře je využíváme, myslím ale, že je tu potenciál na to dostat z toho ještě více,“ dodává Lowe.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud