Williams považuje příchod nových motorů za nutný

Williams považuje příchod nových motorů za nutný

Podle ředitele Williamsu Adama Parra jsou všechny změny ve formuli 1 potřebné, protože odrážejí měnící se svět. Platí to i pro pohonné jednotky.

V roce 2013 nahradí současné atmosferické osmivácle přeplňované čtyřválce, přičemž objem klesne z 2,4 na 1,6 litru. Ačkoliv jde o změnu, která už byla schválena ze strany FIA, a výrobci na nových motorech již začali pracovat, Bernie Ecclestone se nedávno důrazně postavil proti. Nadšení nepanuje ani u Ferrari.

"Formule 1 je definována svými technologiemi a neustálými změnami. Ať už jsou na straně motoru nebo šasi, jsou podstatou tohoto sportu," uvedl Adam Parr pro Reuters. "Lidé, kteří změny nechtějí, mají z nějakého důvodu pocit, že si zachováním současného stavu udrží výhodu."

"Problém je ten, že se zájem o tento sport vytratí velmi rychle, pokud budou mít lidé pocit, že stojí na místě. Proč potřebujeme nový motor? No, tento osmiválec máme v různých formách víceméně roky. Ta technologie je zastaralá a neodpovídá tomu, co se děje v reálním světě. Podle mě také představuje významnou překážku při získávání nových partnerů a růstu tohoto sportu."

Nový motor bude podle Parra moderní a odpovídající současně používaným technologiím. Rozhodně formuli 1 neuškodí, naopak. KERS bude mít čtyřikrát větší výkon než dnes.

"Bude mít jeden systém pro generování elektřiny pro přeplňování motoru a další systém pro rekuperaci energie z výfuků, který bude dobíjet baterie. Pohonné ústrojí bude generovat více než 800 koní ze čtyř válců," vysvětloval. "Znít bude podle mě fantasticky." 

"V boxové uličce bude fungovat jen na elektřinu. Jsou to špičkové technologie, budoucnost silničních vozů. Vyšle významný vzkaz v tom smyslu, co dokážou technologie při ohledech na životní prostředí. A závody budou stejně vzrušující, možná ještě víc."

Ředitel Williamsu se domnívá, že až nové agregáty nastoupí v roce 2013 do závodů, počet jejich odpůrců se značně sníží. "Nechci předbíhat, ale vzpomínám si, že když Ferrari předsedalo výkonné radě FOTA (Asociace týmů formule 1) během první GP Abú Zabí, tak Luca (di Montezemolo) říkal, že musíme mít nový motor, a pokud možno už v roce 2012, a ne 2013. Někteří lidé se tvrdě stavěli proti KERS a teď ho velmi podporují, včetně Ferrari. Svět se mění, my se musíme měnit také."

Doporučujeme

Články odjinud