Williams potvrdil Sirotkina, Kubica rezervním jezdcem

Williams potvrdil Sirotkina, Kubica rezervním jezdcem

Williams potvrdil jezdeckou sestavu pro rok 2018. Vedle Lance Strolla bude za tým závodit Sergej Sirotkin.

Williams dnes potvrdil, že vedle Lance Strolla bude v roce 2018 jezdit ruský mladík Sergej Sirotkin.

Dvaadvacetiletý jezdec byl v minulosti spojován se sedačkou u Sauberu. Později působil jako testovací jezdec Renaultu. Jeho jméno se v souvislosti se sedačkou u Williamsu objevilo nečekaně na konci loňského roku. Sirotkin se poté zúčastnil testů v Abú Dhabí a v roli favorita na poslední volnou sedačku nahradil Roberta Kubicu.

Sirotkin předtím závodil v GP2, kde skončil v letech 2015 a 2016 na třetím místě. Vloni absolvoval čtyři páteční tréninky s Renaultem a také testy v Bahrajnu, takže zkušenosti s aktuálními vozy má. 

„Nejprve bych rád přivítal Sergeje u Williamsu,“ uvedl Stroll. „Těším se na to, že ho budu mít jako týmového kolegu. Znám Sergeje a jsem si jistý, že velmi rychle vytvoříme těsné pracovní vztahy.“ 

„Jsem šťastný a hrdý, že jsem se připojil k tak slavnému týmu, jako je Williams. Dalo to spoustu práce, abych se dostal tam, kde jsem. Jsem opravdu šťastný a vděčný všem zúčastněným.“

Paddy Lowe a Claire Williamsová uvedli, že tým provedl důkladný a vyčerpávající proces hodnocení jezdců. „Sergej náš tým nakonec uchvátil svou rychlostí a talentem, technickou zpětnou vazbou a pracovní morálku. A to jak v továrně tak i v Abú Dhabí.

Spekuluje se, že Sirotkin do týmu přinese 15 milionů dolarů, což byla jedna z výhod na Kubicu. Poláka však u týmu uvidíme také.

Kubica rezervním a testovacím jezdcem

Kubica byl potvrzen jako rezervní a testovací jezdec. Podle prohlášení Williamsu se zúčastní předsezónních testů, sezónních testů a také prvních pátečních tréninků.

Zkušenosti a znalosti polského pilota budou podle Williamsu neocenitelné při vývoji FW41.

Kubica týmu poděkoval za příležitost a těší se, jak mu pomůže s novým vozem. „Mým konečným cílem zůstává znovu závodit ve formuli 1 a tohle je další důležitý krok tímto směrem,“ uvedl rodák z Krakova. 

„V první řadě bychom rádi pogratulovali Robertovi k tomu, čeho dosud dosáhl,“ uvedl Lowe. „Překonat jeho zranění, vrátit se do formy a opět řídit vůz formule 1, je pozoruhodným úspěchem, který mnozí považovali na nemožný.“

„Předpokládáme, že Robert bude mít pro tým značný technický přínos díky bohatým zkušenostem. Využijeme ho při testování na trati, simulátoru, jako podporu jezdců a inženýrů v každém závodě. Je to jezdec, kterého jsem mnoho let obdivoval a osobně jsem velmi rád, že s ním budu spolupracovat v šampionátu 2018.“

Foto: Williams

Doporučujeme

Články odjinud