Williams postaví s Jaguarem hybridní supersportovní auto

Williams postaví s Jaguarem hybridní supersportovní auto

Tým Williams F1 se spojil s automobilkou Jaguar, aby postavil silniční auto C-X75, jehož pohon bude kombinovat spalovací a elektrické motory.

C-X75 byl nejdříve prezentován jako koncept a Jaguar nyní potvrdil, že ho čeká sériová výroba. Ve svých útrobách bude tento supersport ukrývat jeden spalovací motor a dva elektrické, které mu spojenou sílou umožní zrychlit z 0 na 60 mil v hodině (96 km/h) za 3 sekundy, z 0 na 100 mil v hodině (160 km/h) za 6 sekund a maximální rychlost převýší 200 mil v hodině (320 km/h). Emise CO2 mají být nižší než 99 g/km.

Auto bude koncipováno jako plnohodnotný hybrid, takže se dokáže pohybovat čistě na elektrický pohon. Jen s pomocí elektromotorů by mělo urazit až 50 kilometrů. C-X75 bude vyroben v omezené sérii 250 kusů a jeho cena bude začínat 700 tisících liber.

Inženýři Williamsu se budou podílet na aerodynamice vozu, výrobě kompozitních materiálů a hybridním pohonu. "Naše nové spojení s Jaguarem Land Roverem nám přináší vzrušující příležitost pracovat s jednou z nejznámějších a nejikoničtějších značek v automobilovém průmyslu," řekl Frank Williams. "Williams se vždy považoval za konstruktérskou společnost, takže tento projekt nám umožní spojit naše technické zkušenosti, abychom vytvořili něco skutečně mimořádného."

Doporučujeme

Články odjinud