Williams neměl jinou volbu

Přihlášku podal, aby se uživil.

Jednota Asociace týmů F1 (FOTA) dostala trhlinu, když Williams podal přihlášku na příští sezonu a FOTA jej dočasně vyloučila ze svého týmu.

Mnozí to vnímají jako zradu uvnitř FOTA. Ve skutečnosti se ale FOTA vykašlala na Williams.

Williams se od všech ostatních týmů liší. Živí se totiž jen a pouze závoděním ve formuli 1. Další takový tým už neexistuje. Všechny ostatní stáje mají po odchodu čím se živit. Ferrari, McLaren, Toyota, Renault, BMW mohou dále vyrábět auta, Vydžaj Mallya bude nadále provozovat své aerolinky a Dietrich Mateschitz dále prodávat své zdrogované býky. Oukej, Brawn nejspíš po odchodu Hondy spadl do stejného režimu jako Williams, ale ani bych se nedivil, kdyby byl dalším, který by podepsal.

Jediné příjmy Williamsu jsou ty od sponzorů a FOM coby majitele marketingových práv, který týmům za účast platí. Sponzoři si na vozech Williamsu kupují plochy, na kterých jsou jejich značky propagovány. Za utržené peníze pak může Williams závodit. K nim je potřeba připočítat příjmy od Bernieho Ecclestona, který týmům platí za účast v šampionátu. Tyto příjmy jsou pak ošetřeny smlouvou mezi Williamsem a majitelem komerčních práv. Součástí této smlouvy je závazek Williamsu nastoupit do šampionátu F1 minimálně ještě v následujících třech letech.

S astronomicky rostoucími náklady a posledním vítězstvím Williamsu před pěti lety je zajištění rozpočtu a přiměřeného zisku čím dál těžší. Naopak, Williams je již několik let ve finanční ztrátě, kterou narozdíl od svých soupeřů nemůže pokrýt rezervami mateřské firmy.

Williams se tak loni ocitl na pokraji své existence a nebýt úsporných opatření FOTA, mohla být jeho letošní sezona tou poslední. Banky totiž nejsou ochotny půjčovat tak jako dříve.

Williams je také firmou čítající několik set zaměstnanců, kteří mají své rodiny a své vlastní půjčky a hypotéky. Firma podepsala mnoho smluv se svými sponzory, které jsou ještě na několik let dopředu, a nezbytně nutně potřebuje nasmlouvat další. Sponzoři ale nebudou ochotni k jednání, pokud si nejsou jisti, že tým bude v šampionátu vůbec startovat.

V takové konstelaci machrovat hrozbou bojkotu příhlášek je jen nehoráznou frajeřinkou a je ke cti Williamsu, že si na falešného frajera hrát nehodlá.

"Pro závodní tým a firmu, jejíž jedinou aktivitou je formule 1, se smluvními závazky s našimi partnery a zaměstnanci, bylo podání přihlášky do dalšího šampionátu nezpochybnitelné. Navíc jsme smluvně vázáni smlouvu s FOM a FIA účastnit se šampionátu až do konce roku 2012," řekl dnes Frank Williams.

FOTA v důsledku toho pozastavila aktivity Williamsu v Asociaci. Odbory tak potrestaly zaměstnance, který se rozhodl jít druhý den do práce, aby dodržel smlouvu a uživil rodinu.

Doporučujeme

Články odjinud