Williams: Nejsme suspendovaní, nýbrž zcela vyloučeni z FOTA

Rozhovor s Frankem Williamsem.

Frank Williams řekl, že Williams není sdružením týmů formule 1 FOTA suspendován, nýbrž zcela vyloučen.

Prohlášení FOTA přitom své rozhodnutí vysvětlilo tak, že členství Williamsu (a nově i Force India) je pouze pozastaveno.

"Ne, jsme úplně out," řekl ale Williams. "Byli jsme ve skutečnosti vyloučeni. Když vás vyloučí ze školy, normálně se do ní nevracíte. Minimálně do té samé ne.

Abych vám to krátce vysvětlil: Williams podepsal smlouvu s Berniem 15. září 2005 na dalších pět let. Několik dalších týmů, včetně mého, podepsaly prodloužení této smlouvy, za kterou nás řádně platí. Nehovoříme o malých částkách."

Podle ohlasů někteří krok Williamsu chápou, jiní odsuzují jako zradu FOTA. Frank Williams ale několikrát vysvětlil, že je jediným týmem, který se závoděním ve formuli 1 živí, zatímco jiní F1 využívají jako propagaci své značky nebo produktu.

"Pokud by nedej bože zasáhla Paříž nukleární válka a nebyl by žádný šampionát FIA Mistrovství světa (FIA má sídlo v Paříži - pozn. autora) a Bernie by něco sestavil dohromady, rádi bychom tam soutěžili.

My se živíme závoděním ve formuli 1, tím, že závodíme v šampionátu FIA. Máme zodpovědnost za zaměstnance, milujeme svou práci, a pokud by měly existovat dva konkurenční šampionáty, půjdeme za FIA. Tečka.

Pokud by si některé automobilky vytvořili svůj šampionát, je to pěkná blbost (v originále ve skutečnosti zaznělo tough shit - pozn. autora). Už jsme se rozhodli."

Max Mosley vyzval týmy FOTA, aby se přihlásily do šampionátu 2010 bez podmínek [psali jsme zde]. Poté s nimi bude schopen diskutovat změny pro rok 2010. Williams ale upozorňuje na to, že v této době je pro všechny změny v regulích 2010 nutný souhlas všech týmů, tedy i Williamsu (a Force India).

Frank Williams také vysekl poklonu současným výrobcům motorů (jak sám rád automobilky nazývá) s tím, že současné pohonné jednotky jsou brilantním výsledkem inženýrství.

"Jen málokdy se porouchají. Vydrží třikrát čtyřikrát více než co Cosworth udělal před 30 nebo 40 lety. Je to úžasný kousek," řekl a přiznal, že prvních deset minut poté, co Williams oznámil svou přihlášku do sezony 2010, byl vztah mezi ním a dodavatelem motorů Toyota napjatý.

"Ale pak se to vrátilo do normálu," uklidnil Williams. Potvrdil současně, že Maxu Mosleymu nejde o spor s týmy FOTA.

"Nechce, aby malé týmy opouštěly formuli 1. Ani Bernie nechce válku, nepotřebuje ji. A řekl bych, že si svůj odchod do důchodu chce nakonec užít. Nechce vidět, aby to všechno, co vytvořil, zkrachovalo (v originále ve skutečnosti zaznělo all turn to poo - pozn. autora). Jde nám o stejnou věc."

Urovná se současný stav věcí v následujících týdnech?

"Doufám. Je to určitě možné. Téměř pravděpodobné. Lidé zapletení do F1 jsou někdy příliš pod vlivem emocí, ale Maxovi nejde o to říci: Podívejte se, přitáhl jsem všechny tyhlety GP2 týmy, super, zařízl jsem všechny ty špalky. O to mu vůbec nejde. Jde mu o to, aby si jej lidé pamatovali jako velmi úspěšnou, prvotřídní součást motorsportu."

Doporučujeme

Články odjinud