Williams: Motor od Renaultu nám pomůže, ale nespasí nás

Williams: Motor od Renaultu nám pomůže, ale nespasí nás

Patrick Head očekává, že motor Renault pomůže Williamsu zlepšit výkonnost, a to ne díky výkonu. Ale motor sám nemůže stačit na to, aby se tým vrátil na přední příčky.

Patrick Head působí u Williamsu téměř 35 let, ale od roku 2004 už není technickým ředitelem a letos udělal další krok stranou, když prodal část svého podílu v týmu. Formuli 1 se přesto věnuje, i když na okruhy už nejezdí pravidelně.

Na výsledcích Williamsu mu samozřejmě záleží a touží, aby se vrátil zpět na špičku formule 1. V Grove proto proběhly velké změny, jednou z nich je přechod na motor Renault.

"Je vidět, že agregát Renault má významné přínosy pro vůz, co se jeho instalace týče," řekl Head. "Domnívám se, že motor Cosworth je zcela konkurenceschopný v oblasti vrcholového výkonu, ale to se nedozvíme, dokud nezačneme příští rok jezdit s Renaultem."

"Očekávám, že přísun točivého momentu je u Renaultu velmi vyladěný, ale zároveň si nemyslím, že bychom mohli naše letošní špatné výsledky přičíst jen Cosworthu. Je vidět, že se tým Lotus, který loni přešel od Cosworthu k Renaultu, nezlepšil tolik, kolik chtěl, takže jde o mnohem víc než jen motor."

Williams proto provedl také významnou personální reorganizaci, odchází Sam Michael a přicházejí nové tváře. Všechny tyto změny se podle Heada projeví pozitivně.

"Pravidla se moc nezmění a my musíme dohánět o trochu víc, než některé jiné týmy," připomněl. "Když je vývoj kontinuální, tak čím výše začínáte, tím lépe. Nás evidentně čeká hodně práce, a také ji děláme. Možná by pro nás bylo lepší začít s čistým listem papíru, ale pracujeme s tím, co máme."

"Máme nový, velmi silný tým. Mark Gillan má na starost provozní věci, Jason Sommerville je šéfem oddělení aerodynamiky a Mike Coughlan je náš šéfinženýr, což ve svém důsledku znamená, že je technickým šéfem oddělení designu."

Doporučujeme

Články odjinud