Williams měl zastávku za 2,14 sekundy. Jak vypadá šampionát mechaniků?

Williams v Kanadě zaznamenal nejrychlejší zastávku v boxech v letošní sezóně.

Williams dokázal v Kanadě vyměnit Strollovi pneumatiky za 2,14 sekund. Vloni by to byl solidní čas, ale letos je to dokonce nejrychlejší čas roku. Výměna širších pneumatik je přece jen trochu složitější. Týmy si ale zvykají.

V roce 2016 měl Williams nejrychlejší zastávky. Tehdy prozradil, že se pit stop skládá z 34 úkonů a větší šířka pneumatiky má vliv na 12 z nich. Jednou z hlavních komplikací je, že se matice nyní nachází „hlouběji v pneumatice“, takže při jejím povolování a utahování je větší prostor pro chyby. 

Druhým problémem je také místo. O výměnu jednoho kola se starají tři mechanici — jeden s pistolí, druhý sundává pneumatiku a třetí nasazuje novou. Všichni tři jsou jen pár centimetrů od sebe.

Šampionát mechaniků

Nejlepší tým dostane cenu od logistické firmy DHL. V uplynulých letech se počítala pouze nejrychlejší zastávka v dané Grand Prix. Kdo měl na konci roku nejvíce zářezů, ten vyhrál. Letos je soutěž o něco spravedlivější. Deset nejrychlejších zastávek dostane body a to stejné, jaké dostávají jezdci – 25, 18, 15 atd.

Aktuální stav šampionátu:

  1. Williams: 170 bodů
  2. Mercedes: 158 bodů
  3. Red Bull: 128 bodů
  4. Force India: 74 bodů
  5. Toro Rosso: 73 bodů
  6. Ferrari: 65 bodů
  7. McLaren: 21 bodů
  8. Haas: 18 bodů
  9. Sauber: 0 bodů
  10. Renault: 0 bodů

Nejrychlejší zastávky:

  • Williams: 4x
  • Red Bull: 2x
  • Mercedes: 1x

Doporučujeme

Články odjinud