Williams je proti rozšíření počtu týmů na čtrnáct

Osud Sauberu je nejistý.

Tým BMW Sauber získal status 14. týmu šampionátu 2010. Závodit bude tedy moci jen v případě, že některý z třinácti nominovaných týmů odpadne, nebo dojde ke změně pravidel, která by počet vozů rozšířila na 28. To však odmítá Frank Williams.

"Zopakuji, co jsem řekl. Mělo by být jen 13 týmů, tak to vždy bylo a oni by měli být prvním záložním týmem," řekl Williams o týmu Sauber, který koupila společnost Qadbak.

"Takhle je to logické. Bylo by nelogické najednou měnit pravidla kvůli jedné osobě navíc. A šanci závodit mají, vzhledem k tomu, co se říká. Kdo ví?"

Ve formuli 1 kolují zvěsti o tom, že by se na startovní rošt příštího ročníku nemuseli dostat všichni nováčci. Pochybnosti panují zejména o připravenosti USF1.

Williams by byl ochoten uvažovat o změně pravidel, která by Sauberu umožnila start, kdyby byl nový vlastník týmu osvědčený.

"Pokud by v průběhu sezóny odstoupilo třeba Ferrari a chtělo by zpět, našli bychom způsob, jak ohnout pravidla. Ale tenhle tým vlastní někdo, o kom nic nevíme, neznáme jejich dlouhodobé plány. Koupili Notts County a Fotbalová asociace... co řekla? Nebudeme spokojení, dokud nebudeme vědět, kdo je vlastníkem a jaké má dlouhodobé plány. Chtěli bychom je znát," řekl Williams.

Qadbak čelí určitým kontroverzím v anglické fotbalové lize s týmem Notts County.

Změna pravidel, která by umožnila rozšíření počtu týmů na 14, vyžaduje souhlas všech týmů. FOTA o pozici Sauberu jednala v neděli, ale dospěla k závěru, že nezaujme společné stanovisko, tuto záležitost budou týmy řešit individuálně.

Vzhledem k postoji Williamsu bude tedy Sauber zřejmě muset spoléhat na to, že odstoupí některý z ostatních týmů. To ovšem komplikuje přípravy v Hinwilu, protože neexistuje jistota, že týmu bude umožněno startovat. Podle Maria Theissena potřebuje stáj potvrzení co nejdříve.

Automobilka BMW odejde na konci letošní sezóny z formule 1 a její tým přejde pod nového majitele, švýcarskou společnost Qadbak.

Doporučujeme

Články odjinud