Williams je na tom tak špatně, že asi bude testovat nové pneumatiky

Williams je na tom tak špatně, že asi bude testovat nové pneumatiky

V roce 2021 má do F1 přijít celá řada změn v oblasti komerčních smluv a technických pravidel. Jednou z hlavních novinek budou 18palcové pneumatiky.

Pirelli vloni vyhrálo výběrové řízení na dodávání pneumatik do roku 2023. Součástí nové smlouvy od roku 2020 je také příprava 18palcových pneumatik. Pirelli už brzy zahájí testy pneumatik pro rok 2020 a hned poté se chce vrhnout na vývoj a testování 18palcových pneumatik pro rok 2021.

Pirelli bude k testům potřebovat vůz. Když se vyvíjely současné širší pneumatiky, poskytly upravené vozy tři týmy: Mercedes, Ferrari a Red Bull. Hodně se poté spekulovalo, do jaké míry tyto týmy získaly výhodu.

V případě 18palcových pneumatik je toto téma na stole znovu. Nemá smysl, aby vozy přestavovalo všech 10 týmů. Bylo by to navíc velmi nákladné. Pirelli bude opět stačit 1 až 3 vozy. Ale kdo je dodá?

Podle Auto Motor und Sport se inženýři obávají, že by některý ze soupeřů získal výhodu. Souhlasí však s tím, aby vůz připravil Williams. Ten aktuálně ztrácí na špičku tak výrazně, že jen stěží získá testováním nových pneumatik nějakou výraznou výhodu.

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud