Williams bude dodávat baterie pro vozy formule E

Williams bude dodávat baterie pro vozy formule E

Williams našel další využití svých znalostí hybridních technologií, jako výhradní dodavatel se postará o úložiště energie ve formulích E.

Formule E je první šampionát elektrických formulí, premiérová sezóna se pojede v příštím roce. Vozy budou poháněné výhradně elektromotory, a ty potřebují čerpat energii z baterií.

Smlouvu na dodávku baterií uzavřela nová série s Williamsem. "Elektrické vozy jsou čím dál důležitější v automobilovém průmyslu a formule E je perfektní příležitostí pro Williams potvrdit si poslední vývoj v technologii baterií," řekl Frank Williams.

Už loni oznámil McLaren, že formuli E bude dodávat motory, převodovky a elektroniku.

Formule E
Nový šampionát se jede pod záštitou FIA. Účastnit se ho bude 10 týmů, 20 jezdců a 40 vozů. Každý tým bude mít dva jezdce a čtyři vozy. To proto, že během závodu není čas vozy dobíjet, a tak jezdci budou při pit stopu rovnou měnit monopost, přičemž budou muset uběhnout 100 metrů.

V prvním roce se pojede 10 tak zvaných e-Prix v deseti různých městech z celého světa. Tratě budou dlouhé 2,5 až 3 kilometry. Vozy dosáhnou maximální rychlosti 220 km/h a z 0 na 100 km/h zrychlí za 3 sekundy.

Doporučujeme

Články odjinud