Whitmarsh o Hamiltonově zastávce: Byla to jediná možnost jak zkusit vyhrát

Whitmarsh o Hamiltonově zastávce: Byla to jediná možnost jak zkusit vyhrát

Lewis Hamilton a Jenson Button zakončili sezonu stylově. Jako předchozí mistři světa symbolicky doprovodili na stupně vítězů toho současného.

Lewis Hamilton věděl, že jeho šance na titul mistra světa je již jen teoretická. Přesto ve Velké ceně Abú Zabí na okruhu Yas Marina bojoval až do konce a do cíle dojel jako druhý. Na stupně vítězů ho doprovodil jeho stájový kolega z McLarenu Jenson Button.

Hamilton sportovně vysekl poklonu novému šampiónovi Sebastianu Vettelovi. "Letos to nebyla naše nejlepší sezona, ale moc gratuluji Red Bullu a Sebovi. Odvedl fantastickou práci," chválil Angličan své soupeře. "Pro nás to byl skvělý závěr sezony. Letos jsme s Jensonem tvrdě pracovali. Příští rok bude lepší," věří mistr světa z roku 2008, který se na nadcházející sezonu těší už teď. "Doufám, že naše auto bude ještě lepší a budeme moci s těmito chlapy bojovat od prvního závodu."

O výhru Angličan bojoval i v úvodu dnešního závodu. Snažil se držet krok s Vettelem, ale po zastávce v boxech se zdržel za Robertem Kubicou, který jel do depa až jako poslední. Načasování zastávky ale Hamilton kritizovat nechtěl. "Jsem si jistý, že tým udělal všechno pro dobrý výsledek," hodnotil. "Museli jsme zkusit dostat se před Seba. Byla smůla, že jsme vyjeli za renaultem. Roberta nebylo možné předjet, nedělal žádné chyby, takže jsem se nemohl dostat do pozice, že bych útočil na Sebastiana. Ale to se v motorsportu stává."

Také Button zažil během sezony, kdy obhajoval titul mistra světa, vzestupy a pády. Také on ocenil nového šampióna. "Sebastian je velmi talentovaný jezdec a svůj úspěch si určitě zaslouží. Bylo pěkné být na stupních vítězů s novým šampiónem a s Lewisem," pochvaloval si. Připomněl, že týmu se podařilo splnit cíl udržet druhé místo v Poháru konstruktérů. "Během letošního roku jsem měl několik velmi dobrých nedělí, ale i těžkých sobot. Na tom budu muset během zimy zapracovat."

Button absolvoval s týmem McLaren svou první sezonu a hodnotil ji pozitivně. "Nedopadlo to sice úplně, jak jsme doufali, ale bylo tu hodně dobrých dní a dobrých zkušeností, které můžeme využít v sezoně 2011," dodal.

Šéf týmu Martin Whitmarsh vysvětlil, že tah s Hamiltonovou dřívější a Buttonovou pozdější zastávkou byla jediná možnost, jak se na trati, kde se obtížně předjíždí, zkusit dostat před Vettela. "Nakonec jsme nic nezískali, ale ani neztratili. Sebastian dnes odjel výborný závod a chci mu za celý tým pogratulovat," řekl upřímně a připomněl, že složení jezdců na stupních vítězů bylo symbolické. "Stáli tu vedle sebe poslední tři mistři světa a těší mě, že dva z nich byli v barvách Vodafone McLaren Mercedes. Také jsme rád, že jsme o padesát osm bodů před našimi přáteli z Ferrari, kteří s námi letos opět bojovali. Těší nás, že jsme je porazili, další bitva začne v roce 2011."

Doporučujeme

Články odjinud