Whitmarsh: Hamilton nechyboval, nebyl to zoufalý manévr

Whitmarsh: Hamilton nechyboval, nebyl to zoufalý manévr

Lewis Hamilton podruhé v řadě nedokončil závod po kolizi, ale tentokrát neudělal podle šéfa McLarenu Martina Whitmarshe nic špatně.

"Myslím, že měl Lewis velkou smůlu," řekl Whitmarsh po závodě v Singapuru. "To, co se stalo v Monze, bylo trochu oportunistické, ale když se podíváte na pozici Lewise ve srovnání s Ferrari v Monze, tak dnes to bylo téměř přesně naopak. Předjel, byl vpředu, zatočil do zatáčky a nechal prostor. Mark měl štěstí, že vyvázl bez větší újmy."

Hamilton je jedním z kandidátů na letošní titul a během dvou závodů se propadl z čela do dvacetibodové ztráty. Podle Whitmarshe mu ale není za Singapur co vyčítat.

"Můžeme vznášet různá obvinění, ale Mark také musel závodit," uznal šéf McLarenu. "Pro mě je důležité, že to od Lewise nebyl zoufalý předjížděcí manévr, byl to solidní manévr. Při každém předjíždění v motorsportu existuje určité riziko a on měl smůlu, že to tentokrát nevyšlo."

"Nemyslím, že udělal něco špatně. Nechci nikoho obviňovat, ale myslím si, že předvedl dobrý předjížděcí manévr. Když někoho předjíždíte, tak pokud se ten dotyčný nepřizpůsobí nebo neubere, tak je tu určité riziko. Ale nešlo o pozdní brzdění nebo pozdní výpad. Předjel ho na rovince a do zatáčky jel před ním."

"Rozumně očekával, že si určí stopu, nechal Markovi trochu místa. Myslím, že Mark se rozhodl pozdě a nedokázal projet na vnitřku. Trefil Lewise. Mark měl velké štěstí, že vyvázl, Lewis měl smůlu. Ale Lewise nelze obviňovat z toho, co se dnes stalo."

Whitmarsh na závěr zopakoval, že nechce obviňovat australského rivala, ale zdůraznil, že určitě nemá co vyčítat Hamiltonovi. Špatně neudělal Hamilton nic ani podle Marka Webbera.

"Ne, musel to zkusit," řekl Australan. "Viděl, že mám velké potíže zbavit se virginů. Víme, že za současných pravidel není snadné se při restartu dostat před jezdce o kolo zpět, což byl můj případ. Lewis na mě dobře zaútočil, ale byla to jediná zatáčka, kde se na trati může něco stát."

"Fernando a já jsme se tam loni dostali do kontaktu. Když přijde restart, všechno je trochu studené, všichni jsme na tom stejně. Víme, že to je klíčový moment závodu, ani jeden z nás se nechtěl vzdát a v tomto případě to skončilo kontaktem."

Doporučujeme

Články odjinud