Whitmarsh: Formule 1 sama sebe shazuje, a to nesnáším

Whitmarsh: Formule 1 sama sebe shazuje, a to nesnáším

Šéf McLarenu Martin Whitmarsh se domnívá, že formule 1 sebe sama zbytečně kritizuje a má krátkou paměť, což mu hodně vadí.

Po loňské dominanci Red Bullu přišla formule 1 s dvojitými body za poslední závod, což sám Bernie Ecclestone odůvodnil tým, že je třeba zdramatizovat šampionát, aby nebyl tak nudný jako loni.

"Necháváme se velmi rychle unést, hlavně Vettelovými devíti vítězstvími v řadě," namítl Whitmarsh v rozhovoru pro Autosport. "V posledních letech jsme měli několik skvělých šampionátů."

"Loni to nebyla největší klasika, ale upřímně, bylo tu několik dobrých závodů. Lidé mají krátkou paměť a objevuje se tu ten cynismus, a to nesnáším."

"Je to skvělý sport. Lidé neustále hovoří o zlaté éře, ale já si myslím, že posledních několik let bylo fantastických, co se závodění a předjíždění díky KERS a DRS týče."

Šéf McLarenu sice chápe, že výsledková dominance jednoho jezdce není nejpřitažlivější, ale právě s ohledem na průběh některých předchozích šampionátů, kdy se bojovalo až do posledního závodu, podle něj není třeba atraktivitu šampionátu kritizovat.

"Každý sport potřebuje různé vítěze," uznal. "Potřebuje nepředvídatelnost. Chcete sport, u kterého se budou lidé v sobotu večer ptát, kdo vyhraje následující den. A pak potřebujete, abyste ještě tři kola před cílem nevěděli, kdo vyhraje závod."

"Z osobního hlediska samozřejmě chci jiného vítěze, ale nechci se nechat unést. Jsme tak dobří při shazování vlastního představení, že mě to frustruje, protože jsme udělali hodně práce. V nedávné době jsme měli skvělé závody a šampionáty."

Doporučujeme

Články odjinud