Whiting se vzepřel týmům, chce i nadále hlídat limity tratě

Whiting se vzepřel týmům, chce i nadále hlídat limity tratě

Strategická skupina se shodla i na tom, že by se nemělo trestat nedodržování limitů tratě.

Obrubníky, mazání časů v kvalifikaci, bíločerná vlajka v závodě. Limity tratě byly horkým tématem posledních závodů. V Maďarsku dokonce limity tratě hlídaly senzory.

Strategická skupina chtěla pravidla zjednodušit a jedním z témat byly právě limity tratě. Jejich nedodržování by se už nemělo trestat.

Charlie Whiting s tím ale nesouhlasí. „Některými bylo navrženo, že bychom měli mít úplnou volnost v dodržení limitů tratě,“ řekl Whiting. „Ale cítím, že to není vhodné, myslím, že bychom měli pokračovat v tom, co děláme.“ 

Podle Whitinga je cílem, aby jezdci dodržovali limity tratě, což se postupně daří vyřešit, ale na některých okruzích jsou zatáčky, kde je to stále problém.

V Německu je problematická první zatáčka. Whiting prozradil, že v prvním tréninku došlo k 93 porušením traťových limitů v této zatáčce. Z toho 14x porušil limity tratě Verstappen. 

Pokud prý bude úplná volnost, povede to k tomu, že vznikne v podstatě úplně jiná trať a došlo by v případě Německa i ke zmenšení únikové zóny.

Třikrát a dost

Whiting již upozornil, že pokud jezdec třikrát nedodrží v první zatáčce limity tratě, bude předán stewardům. Pokud se ale ukáže, že opuštění tratě mělo objektivní důvody, nebude to do tohoto počtu započítáno.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud