Whiting: Kódované zprávy budou problém, tresty budou přísnější

Whiting: Kódované zprávy budou problém, tresty budou přísnější

Charlie Whiting připouští, že FIA bude mít trochu těžkou pozici, protože týmy mohou zprávy pro své jezdce kódovat.

„Ano, souhlasím, že to nebude jednoduché. Budeme ale mít trochu času o tom popřemýšlet, protože si myslím, že seznam, který týmy dostaly dnes, je poměrně jednoznačný. U delšího, technického seznamu bude více příležitostí pro takové věci,“ říká Whiting.

FIA dnes omezení rádiové komunikace zmírnila. Přísnější režim bude až od příštího roku.

Jakmile se objevily první informace o omezení rádiové komunikace, začalo se také debatovat o tom, jaký trest by jezdec za porušení dostal. První informace hovořily o finančním postihu, tedy něco na způsob trestu za překročení rychlosti v boxech během tréninků. Podle Whitinga ale půjde spíše o sportovní než finanční tresty, například penalizaci +5 sekund.

„Není to vlastně otázka na mě, protože je to v kompetenci stewardů,“ říká Whiting. Ti by podle něj následně zkoumali, zda došlo k porušení článku 20.1 sportovních pravidel (Jezdec musí řídit vůz sám bez cizí pomoci).

„Pokud by se to stalo v závodě, šlo by asi a zdůrazňuji slovo asi o penalizaci plus pět sekund. Pokud by k porušení došlo v tréninku, pak by mohlo jít o ztrátu pozic na roštu nebo něco takového.“  

Doporučujeme

Články odjinud