Whiting: Grosjean zcela zapomněl na „zlaté pravidlo modrých vlajek“

Whiting: Grosjean zcela zapomněl na „zlaté pravidlo modrých vlajek“

Ředitel závodů formule 1 Charlie Whiting se domnívá, že se Romain Grosjean ve Velké ceně Singapuru dopustil "jednoho z nejhorších případů" ignorování modrých vlajek.

Grosjean dostal trest pěti sekund a dva trestné body za ignorování modrých vlajek, když se jej o celé kolo snažili předjet vedoucí závodníci Lewis Hamilton a Max Verstappen.

Pilot týmu Haas v tu chvíli bojoval se Sergejem Sirotkinem z Williamsu. Toho se mu podařilo překonat předtím, než Hamiltona a Verstappena pustil před sebe.

„Romain zcela zapomněl na zlaté pravidlo modrých vlajek. To zní, že pokud jste v souboji, musíte na svůj vlastní souboj zapomenout a uvolnit cestu,“ řekl Whiting.

„Mnohokrát jsem jim to vtloukal do hlavy a myslím, že na to úplně zapomněl. Byl tak zabraný do svého souboje se Sirotkinem, přitom mu blikaly světelné panely s jeho číslem, a Lewis byl mnohem rychlejší. Byl to zřejmě jeden z nejhorších případů ignorování modrých vlajek, který jsem za dlouhou dobu viděl,“ dodal.

Grosjean se za svůj prohřešek po závodě omluvil a přiznal, že se až příliš soustředil na svůj vlastní souboj.

„Omlouvám se, pokud jsem někoho blokoval, nebyl to můj záměr. Věřím, že jsem udělal to nejlepší. Bojoval jsem se Sergejem, který tam závodil tak trochu jako v motokárách. Nemohl jsem zpomalit. Pierre (Gasly) byl na mojí převodovce a Sergej byl na mém předním křídle. Jakmile jsem ho předjel, pustil jsem před sebe Lewise,“ řekl Francouz.

Grosjeana nyní dělí tři trestné body od toho, aby dosáhl hranice dvanácti bodů a dostal zákaz startu ve velké ceně. Minimálně devět trestných bodů bude mít Grosjean ještě v následujících čtyřech závodech, než se mu po roce některé z nich smažou.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud