WEC: Toyota slaví vítězství v Bahrajnu, Alonso se zítra zúčastní testu

WEC: Toyota slaví vítězství v Bahrajnu, Alonso se zítra zúčastní testu

Tovární Toyota zakončila sezónu 2017 vítězstvím v LMP 1, v ostatních třídách se rozhodlo o jezdeckých a týmových titulech.

Mezinárodní okruh v Bahrajnu dnes již tradičně hostil finále sezóny světového vytrvalostního šampionátu FIA WEC. Z vítězství v kvalifikaci se radovalo Porsche, vítězně se ale se třídou LMP 1 německý tovární tým nerozloučil.

Z prvního místa odstartoval do závodu prototyp Porsche 919 Hybrid #1 posádky Neel Jani, Nick Tandy, Andre Lotterer. Po několika úvodních kolech se však do čela začaly tlačit oba prototypy Toyota TS050 Hybrid.

Vítězství v závodě nakonec získali Sebastien Buemi, Kazuki Nakadžima a Anthony Davidson s Toyotou #8. Posádka již před dnešním závodem jistých mistrů světa Brendona Hartleyho, Tima Bernharda a Earla Bambera s Porsche #2 dokončila šestihodinovku na Blízkém východě na druhém místě i přes kuriózní incident z úvodu závodu.

Již po patnácti minutách musel na neplánovanou zastávku do boxů Timo Bernhard, který šestihodinovku za volantem Porsche #2 odstartoval. Na vině byl patník ze třinácté zatáčky, který uvízl v podvozku prototypu poté, co ho Bernhard přejel.

V této sezóně WEC tak v devíti závodech získala Toyota #8 pět vítězství, zatímco Porsche #2 čtyři výhry. Jezdci německé značky však získali dvojnásobné body za triumf v Le Mans, což jim výrazně dopomohlo k titulu mistrů světa.

Senna vyhrál v LMP 2

Šestihodinový závod v Bahrajnu ve třídě LMP 2 se nesl ve znamení souboje týmů Vaillante Rebellion a Jackie Chan DC Racing o zisk mistrovských titulů v hodnocení jezdců a týmů.

Výhru v LMP 2 dnes získali Bruno Senna, Julien Canal a Nicolas Prost s Orecou 07 Gibson #31 stáje Rebellion. Senna a Canal díky tomu slaví titul mezi jezdci (Prost není šampionem kvůli bodové ztrátě, kterou na své parťáky nabral vynecháním závodu na Nürburgringu). Díky výhře Orecy #31 získala švýcarská stáj Vaillante Rebellion týmový titul v LMP 2.

Ferrari slaví titul

Brit James Calado a Ital Alessandro Pier Guidi se po dnešním druhém místě v závodě stali mistry světa ve třídě LMGTE – PRO s vozem Ferrari 488 GTE #51. Vítězství dnes díky týmové režii získali Sam Bird a Davide Rigon se sesterským vozem #71.

Calado a Pier Guidi tak podtrhli titul Ferrari mezi značkami ve třídě GTE. Jejich tým AF Corse navíc vyhrál celkovou klasifikaci týmů třídy LMGTE – PRO, čímž byl ještě umocněn úspěšný rok Ferrari ve WEC.

V kategorii LMGTE – AM dnes vyhráli Pedro Lamy, Paul Dalla Lana a Mathias Lauda s vozem Aston Martin Vantage #98, díky čemuž vyhráli hodnocení jezdců ve své třídě. Jejich tým Aston Martin Racing poté vyhrál hodnocení týmů kategorie LMGTE – AM.

Alonso bude v neděli testovat

Během předstartovních ceremonií se na startovní roštu objevil i Fernando Alonso, který se zítra zúčastní oficiální testu nováčků FIA WEC s prototypem Toyota. Nováčkovského testu se letos zúčastní také čerstvý šampión formule V8 3.5 z týmu Charouz Pietro Fittipaldi nebo mladý talent Thomas Laurent, který s týmem Jackie Chan DC Racing obsadil druhé místo v letošním Le Mans.

Foto: Toyota

Doporučujeme

Články odjinud