Webberova nástupce nestihneme vychovat za rok, říká šéf Toro Rosso

Webberova nástupce nestihneme vychovat za rok, říká šéf Toro Rosso

Šéf týmu Toro Rosso Franz Tost pochybuje, že by mohl Daniel Ricciardo nebo Jean-Eric Vergne nahradit Marka Webbera už v sezóně 2013.

Dietrich Mateschitz a Helmut Marko opakovaně naznačili, že chtějí do hlavní stáje Red Bullu nominovat už za rok jednoho z juniorských jezdců na místo Marka Webbera. Piloty vychovává pro tým mistrů světa Toro Rosso, ale to bude letos jezdit s nováčky.

Daniel Ricciardo má sebou jen 11 závodů a Jean-Eric Vergne žádný. "Misí Toro Rosso je vychovávat mladé talenty Red Bullu, aby je připravil pro Red Bull Racing. Pokud se Mark rozhodne ukončit kariéru, musíme být schopní jim předat jezdce, kterého jsme vychovali na úroveň, při které dokáže vyhrávat závody," řekl Tost pro oficiální stránky formule 1.

Na otázku, zda by k tomu mohlo dojít už na konci letošní sezóny, odpověděl: "Netuším. Ale pochybuji, protože je úroveň Red Bullu Racing velmi vysoká. Takže se domnívám, že si budou muset počkat o trochu déle. Mark zatím ani nenaznačil, že by přemýšlel o důchodu."

Tost ovšem věří, že pokud má jezdec velký talent, projeví se to brzy. "Talenti jako Senna, Schumacher nebo Vettel nerostou na stromech! Jejich vývoj trvá. Jak jsem už řekl, hodně záleží na tom, jak se jezdec vyvíjí. Pokud má potřebné nasazení a disciplínu a přináší něco nového, tak se stane středem pozornosti už po 20 závodech, dokonce i u týmu středu pole. Záblesk talentu způsobí, že bude jezdec vyčnívat nad ostatní, a Red Bull Racing hledá jen takové talenty."

Toro Rosso neočekává od svých jezdců okamžité výsledky, ale neustálé zlepšování. První rok bude sezónou učení a výsledkové tabulky bude Tost hodnotit až v druhém roce.

"Na závěr chci říct, že nemám problém s tím, když má jezdec dobrý závod a v tom dalším bourá. To k tomu patří. Oba jezdci budou mít období havárií, patří to k vývoji. Bylo to stejné se Sebastianem Vettelem. Ale v jistou chvíli musí začít podávat dobré výkony. Otázka je, kdo v tom bude lepší? Počkejme si a uvidíme," uzavřel šéf týmu z Faenzy.

Doporučujeme

Články odjinud