Webbera čeká práce, bude shánět sedačku pro letošního šampiona F3 Piastriho | Foto: Getty Images / Bryn Lennon

Foto: Getty Images / Bryn Lennon

Webbera čeká práce, bude shánět sedačku pro letošního šampiona F3 Piastriho

Oscar Piastri se stal šampionem letošního ročníku FIA formule 3. O jeho kariéru se jako manažer od začátku roku stará bývalý pilot F1 Mark Webber, jehož práci si jeho krajan Piastri pochvaluje.

Webber vzal pod svá křídla Piastriho do JAM Sports Managementu, který vede se svou manželkou Ann Nealovou a dalším Australanem Jasonem Allenem.

V minulosti přitom Webber podporoval další mladé talentované piloty z Austrálie a Tichomoří, například Novozélanďana Mitche Evanse, který se v roce 2012 stal šampionem GP3 (předchůdce dnešní F3) a nyní působí ve formuli E.

Piastri je navíc členem juniorského programu Renaultu. Webber se proto nyní bude soustředit na hledání angažmá pro Piastriho pro příští rok.

„Mark je skvělý. Na začátku tohoto roku se stal mým manažerem, v pozadí tak odváděl velmi dobrou práci,“ pochvaluje si Piastri po zisku titulu.

„Letos jsem s ním nemohl mluvit osobně a upřímně, byl jsem trochu překvapen, že byl na stupních vítězů, ale bylo to skvělé. Téměř každý den spolu telefonujeme na závodech, takže jeho podpora je pro mě neocenitelná. Jeho nejdůležitější práce ale přijde v následujících týdnech při rozhodování o tom, co bude příští rok, takže je skvělé mít jeho podporu.“

Piastri by se rád posunul do formule 2, pravděpodobně k týmu Prema, se kterým letos získal titul ve F3.

„Nevím, jestli bych řekl, že je to priorita (zůstat s Premou), letos jsou ale ve F2 silní a vedou šampionát týmů. Samozřejmě bych se rád vrátil do Premy a zůstal tu další rok, zatím ale netuším, kde nakonec příští rok zakotvím.“

Až na Evanse všichni šampioni F3 (GP3), kteří přešli do F2 (dříve GP2) vyhráli ve svém prvním roce v kategorii alespoň jeden závod. Současní piloti F1 Charles Leclerc a George Russell se přitom jako nováčci stali šampiony F2.

„F2 je šampionát, kam bych ideálně rád zamířil, a samozřejmě bych tam rád odvedl dobrou práci,“ řekl Piastri pro Formula Scout. „Necítím ale žádný tlak od kluků (kteří vyhráli titul v GP3/F3), kteří odvedli dobrou práci. Myslím, že jsem v posledních letech dokázal, že tu jsem z nějakého důvodu. Myslím, že ve F2 rozhodně mohu odvést dobrou práci, pokud tam příští rok zamířím.“

Doporučujeme

Články odjinud