Webber: Zlomenina neměla vliv na můj výkon, proto jsem mlčel

Webber: Zlomenina neměla vliv na můj výkon, proto jsem mlčel

Pod záplavou dotazů o zatajované zlomenině ramene se Mark Webber rozhodl vše vysvětlit v rozhovoru. Stojí si za tím, že jeho mlčení nebylo vůči týmu neférové.

Vyšlo najevo, že jste si poranil rameno před Grand Prix Japonska. Teď o tom všichni mluví...
Mark Webber: "Pár informací může být nebezpečná věc! Spadl jsem z horského kola, když jsem trénoval mezi závody v Singapuru a Japonsku. Rentgen odhalil malou frakturu pravého ramene. Byl jsem přesvědčený, že nebude mít vliv na mé výkony ve voze, proto jsem o ní nikomu neřekl."

Litujete, že jste to neřekl nikomu u Red Bullu Racing?
MW: "Nebylo to třeba. To rameno mi nepůsobilo žádné problémy, takže nebylo třeba o něm s kýmkoliv mluvit. Kdybych s ním měl ve voze problémy, pak bych to týmu samozřejmě řekl. Ale to se nestalo. Nikdy jsem nevynechal Grand Prix, ale pokud bych vůz nemohl řídit a) bezpečně a b) na hraně, samozřejmě bych o tom tým uvědomil."

Proč jste dostal před startem v Suzuce injekci na utišení bolesti?
MW: "Ta injekce byla jen preventivní opatření. Bylo to poprvé, co jsem měl odjet víc než 50 závodních kol, plus kvalifikaci ten den dopoledne, takže jsem se řídil nejlepším lékařským doporučením."

Jak vážné bylo poškození ramene?
MW: "Hodně lidí ví, že zranění ramene můžou být komplexní, ale já jsem měl štěstí, že tato nepříjemnost neovlivnila moji hlavní práci. To bylo pro mě to nejdůležitější."

Podstoupil jste po sezóně operaci ramene, jak bylo uváděno na internetu?
MW: "Ne, takže ani netuším, kde se taková historka vzala. Někteří lidé se ptali, jestli to rameno bylo důvodem, proč jsem v listopadu netestoval pneumatiky v Abú Zabí, ale to s tím nemělo nic společného. Nikdy nebylo v plánu, že se toho testu zúčastním."

Překvapil vás zájem tisku o vaše zranění?
MW: "Ano. Myslím, že to musel být jinak velmi klidný týden, co se novinek týče."

Pokud ta zlomenina byla velmi malá a neměla dopady na vaše výkony ve voze, proč jste se rozhodl o ní promluvit ve své knize?
MW: "O tom ta knížka je. Chtěl jsem čtenářům v Austrálii nabídnout bližší pohled na sport, který se jim těžko sleduje. Nebylo to tak, že bych si na konci sezóny sedl, ohlédl se zpět a vybral zajímavosti. Dělali jsme to po každém závodě. To zranění je něco, co se mi přihodilo, bylo součástí mé cesty touto sezónou, proto je v té knížce."

Doporučujeme

Články odjinud