Webber podává nerovnoměrné výkony a snadno se chytí negativní spirály

Webber podává nerovnoměrné výkony a snadno se chytí negativní spirály

Mark Webber si vysloužil od poradce Red Bullu Helmuta Marka nelichotivé vysvědčení. Jeho výkony stagnují a mají tendenci snadno upadat.

Zatímco Sebastian Vettel vyhrál poslední tři šampionáty, Webber získal ve stejném voze za stejné období dvě třetí a jedno šesté místo.

"Přijde mi, že Webber má v průměru dva závody za rok, ve kterých je neporazitelný, ale tu formu si celý rok neudrží," hodnotil Marko v Red Bulletinu. "A jakmile jeho vyhlídky v šampionátu začnou vypadat dobře, začne mít trochu problémy s tlakem, pod kterým se ocitl."

"Ve srovnání se Sebovou rostoucí formou se mi zdá, že Markova forma stagnuje. A když pak přijde nějaký technický problém například s alternátorem, relativně snadno spadne do negativní spirály. Dopady to má na každého jezdce, protože napětí by se dalo krájet."

Marko své dojmy ilustroval na roce 2010, v němž Webber dlouho šampionát vedl a do posledního závodu šel s největší šancí na zisk titulu, ale nakonec ji nevyužil.

"Webber měl v posledním závodě větší šanci než Vettel a své zklamání si asi přenesl do sezóny 2011, což se dá pochopit. Podle mě je také důležité, že dlouhou část kariéry Mark nebyl v top týmu, ale byl považován za špičkového jezdce, jen kdyby se mohl dostat do správného týmu."

"Pak ho do potenciálně vítězného vozu posadil Red Bull a najednou přišel ten mladý kluk a Markovi vyfoukl kořist pod nosem. To není z psychologického hlediska jednoduché, samozřejmě, to by podlomilo sebedůvěru kohokoliv. Je to víc než pochopitelné."

Doporučujeme

Články odjinud