Webber po nevydařeném startu atakoval výhru, Vettela vyřadila převodovka

Webber po nevydařeném startu atakoval výhru, Vettela vyřadila převodovka

Druhý Webber se po startu po kolizi s Grosjeanem propadl do druhé desítky, ale nakonec atakoval vítězství. Naopak Vettel musel z vedení po poruše převodovky deset kol před cílem odstoupit. AKTUALIZOVÁNO.

Dramatická Velká cena Velké Británie v Silverstone byla plná zvratů i z pohledů jezdců Red Bullu. Lépe dopadl Mark Webber. Sice se mu nepodařil start, dostal se do kolize s Romainem Grosjeanem a v prvním kole byl až patnáctý, ale při závěrečném safety caru správně načasoval výměnu pneumatik, na čerstvých gumách předjel řadu soupeřů, dostal se na druhé místo a v dramatickém závěru zaostal za vítězným Nikem Rosbergem jen o 0,7 sekundy. Safety car musel v závěru závodu vyjet kvůli odstoupení Sebastiana Vettela. Ten se po startu posunul na druhou příčku, po defektu pneumatiky Lewise Hamiltona dlouho vedl, než musel vůz s poruchou převodovky odstavit v prostoru startu a cíle.

Webber byl se svým umístěním sice spokojený, ale rád by vyšetřil, proč má dlouhodobě problémy se starty. "Nemám tušení, co se stalo. Měli jsme v posledních závodech dva nebo tři dobré starty a byli zpátky v naší formě. Musíme se podívat, proč občas dochází k takovým poklesům. Pak mi Grosjean poškodil přední křídlo. Kluci odvedli fantastickou práci, když mi ho při první zastávce vyměnili, v té chvíli pro mě závod znovu začal. Ze safety carů jsem vytěžil maximum. Když víte, že můžete být další na řadě, je to jako ruská ruleta, tolik defektů nikdy není dobrých. Naše strategie byla jedna z našich nejlepších," pochvaloval si. "Tvrdě jsem pracoval, zvyšoval tempo, když to bylo potřeba. K předjetí Nika bych potřeboval víc kol, ale on si vítězství zasloužil. Byl celý den silný. Byl to téměř mimořádný den, ale pořád to byl pěkný den."

Vettel měl závod dobře rozjetý, ale deset kol před cílem musel odstoupit. "Měli jsme problém s převodovkou, ztratili jsme pátý rychlostní stupeň, když jsem zařadil šestý, pátý řekl sbohem a zničil zbytek převodovky," vysvětloval trojnásobný mistr světa. "Ztratili jsme závod několik kol před cílem, nemohl jsem nic udělat lépe. Je to frustrující, ale týmu nic nevyčítám. Takové věci se bohužel stávají, ale příští týden máme další závod a můžeme se o vítězství pokusit znovu. A tady to zkusím za rok."

Odstoupení Vettela litoval i šéf týmu Christian Horner, Webbera pochválil za skvělý návrat dopředu. "Po výborně zvládnuté výměně nosu jel fantasticky, byl blízko vítězství, ale i druhé místo bylo skvělým výkonem," pochvaloval si.

Ve stejném duchu se vyjádřil i inženýr z Renaultu Thierry Salvi.

Doporučujeme

Články odjinud