Webber nechtěl dopustit, aby mu Vettel před zastávkou ujel o dvacet sekund

Webber nechtěl dopustit, aby mu Vettel před zastávkou ujel o dvacet sekund

Každý z pilotů Red Bullu zvolil jinou strategii. Oba podali bezchybný výkon. Mark Webber vyhrál, Sebastian Vettel dojel čtvrtý. AKTUALIZOVÁNO.

V Monaku se Red Bullu daří. Roku 2006 David Coulthard v uličkách Monte Carla vyjel pro tým první pódiové umístění, letos tu triumfoval Mark Webber a zopakoval tak svou výhru z roku 2010. Jeho týmový kolega a loňský vítěz závodu Sebastian Vettel dojel čtvrtý.

Webber vedl většinu závodu, ke konci ustál tlak hned pětice soupeřů, která se v posledních kolech srovnala do tří sekund. "Cítím se neuvěřitelně. Byl to velmi zajímavý závod. Na startu to bylo celkem přímočaré. Na super měkkých pneumatikách jsme s Nikem získali náskok a poodjeli ostatním. V době zastávek hrozila změna počasí. Nevěděli jsme, jestli nemáme počkat trochu déle a nasadit přechodné pneumatiky. Nico zajel přezout a někteří museli na tento tah zareagovat."

Odlišnou taktiku než Australan zvolil Vettel, který zahájil závod na měkkých pneumatikách, které byly v tomto závodě tvrdší sadou, a v době, kdy se ostatní trápili se zahříváním čerstvých pneumatik, zajížděl rychlá kola. Webber ale dokázal znovu zrychlit.

"Další fáze závodu byla velmi zvláštní, bylo těžké zahřát měkké pneumatiky. Seb se svou strategií vrátil do závodu," vzpomínal. "Říkal jsem si, že to bude zajímavé. Nechtěl jsem, aby mi Seb ujel o magických dvacet sekund, které by mu se zastávkou mohly stačit na vítězství, to nebyla součást našeho plánu."

Drobný déšť osm kol před cílem přece jenom přišel a první šestka se srovnala téměř do tří sekund. Všichni se museli vypořádat s odcházejícími pneumatikami, kluzkou tratí a jezdci o kolo zpět. "Fernando říkal, že byly chvíle, kdy se modlil za déšť, ale když skutečně začalo drobně pršet, říkal si: 'Ne, ne, ne.'," vtipkoval nyní již dvojnásobný vítěz Velké ceny Monaka. "Myslím, že podobné to bylo pro všechny kromě mě, protože jet na prvním místě je vždy těžké."

Webber triumf oslavil skokem do plaveckého bazénu.

Vettel dnes toužil po pódiu. "Myslím, že jsme byli rychlí ale na konci jsme měli stejnou strategii jako ostatní vepředu, akorát v jiném pořadí. Bylo těžké, když jsme zůstali na starších pneumatikách, ale zajeli jsme několik dobrých kol a získali zhruba osm sekund," vzpomínal Němec, kterého pak zdržely pomalejší vozy. "Doufali jsme, že někdo z jezdců před námi bude muset jet na dvě zastávky, ale bohužel Kimi vytvořil za mnou velkou mezeru a jezdci vepředu měli po první zastávce volnou trať. To jim pomohlo a pro nás to bylo těžší."

Celkově hodnotí dvojnásobný mistr světa letošní Velkou cenu Monaka pozitivně. Na trati, kde se obtížně předjíždí, získal oproti startu pět míst.

Christian Horner pochválil oba jezdce za práci s pneumatikami. "Nebyli jsme si před závodem jisti, jestli pojedeme na jednu zastávku, nebo na dvě, ale Mark udělal na měkkých pneumatikách výbornou práci a udržel tempo, jaké potřeboval. Fantasticky držel rychlost a jeho pozice nebyla v posledním kole v přímém ohrožení. Sebastian držel po startu výbornou rychlost a když museli jezdci na super měkkých pneumatikách do boxů, dostal na zahřátých měkkých pneumatikách příležitost zajet několik opravdu konkurenceschopných kol," radoval se.

Doporučujeme

Články odjinud