Webber: Když to v závodě nejde podle plánu, Vettel selhává

Webber: Když to v závodě nejde podle plánu, Vettel selhává

Bývalý týmový kolega Sebastiana Vettela Mark Webber řekl, že čtyřnásobný mistr světa formule 1 a současný vedoucí muž průběžného pořadí je při vypjatých závodních situacích náchylný k selhání.

Chyby jako třeba v loňské Velké ceně Ázerbájdžánu, kdy Vettel za safety carem při restartu závodu najel z boku do mercedesu Lewise Hamiltona, jsou podle Webbera jasným příkladem toho, co se stane, když se Vettel "rozpadne".

Webber s Vettelem byli týmovými kolegy u Red Bullu v letech 2009 až 2013, než Webber ukončil kariéru ve formuli 1 a přešel do vytrvalostních závodů. Pro podcast F1 Webber řekl, že Vettel už v té době měl tyto problémy.

„Sebastian je měl a stále je má. Myslím, že má plán a tyto selhání jsou často mimo naši obvyklou rutinu ve velkých cenách. Tak například: safety car. V Abú Dhabí (v roce 2012) vyjel za safety carem mimo a trefil ceduli DRS,“ řekl Webber.

Jednu takovou chybu udělal Vettel i v začátcích své kariéry. Ve Velké ceně Japonska v roce 2007 na okruhu ve Fudži, kdy jel svůj sedmý závod ve formuli 1 za Toro Rosso, kolidoval s Webberem také během safety caru. Australan v barvách Red Bullu jel přitom v té době na druhé pozici za vedoucím Hamiltonem.

„Tam jsme rozhodně měli na stupně vítězů, což bylo nemyslitelné. Red Bull a Toro Rosso spolu na stupních vítězů, to se předtím ještě nestalo,“ řekl Webber.

„V posledním sektoru jsem přijel vedle Lewise a řekl 'chlape, odstup od safety caru je obrovský'. Díval jsem se na něj a říkal si 'no tak, světla stále svítí, nebudeme ještě restartovat, stále jedeme za safety carem', on ale byl daleko, tak jsem jel vedle něj. V další minutě bum. Za safety carem (Vettel) do mě zezadu vrazil, Sebastian a já jsme vyletěli z tratě,“ popsal Webber incident, za který Vettel původně dostal penalizaci odsunu o 10 pozic na roštu dalšího závodu, kterou pak ale ředitelství závodu po přezkoumání incidentu změnilo na napomenutí.

Foto: Getty Images / Bryn Lennon

Doporučujeme

Články odjinud