Webber: Je to Michaelův den

Webber: Je to Michaelův den

Webber vybojoval v kvalifikace na GP Monaka druhé místo, díky penalizaci Schumachera však zítra odstartuje z pole position. Vettel získal místo desáté, po Maldonadově penalizaci bude startovat devátý. AKTUALIZOVÁNO

Mark Webber v kvalifikaci sice nezajel nejrychlejší kolo, přesto se ale může radovat ze startu z prvního místa. Dnes rychlejší Michael Schumacher o svou pole position totiž přijde kvůli penalizaci, kterou si vysloužil během Velké ceny Španělska, kdy kolidoval s Brunem Sennou.

"Je to Michaelův den," zněl komentář šťastného Webbera k dnešním výkonům. "Zajel dobré kolo. Byla to těsná kvalifikace, hodně lidí přijelo na jejím konci a byli v různých situacích s pneumatikami. Bylo to opravdu dobré kolo a já jsem šťasten. Je to skvělá pozice pro zítřejší start. Máme velmi dobré auto. Chlapi odvedli dobrou práci a já jsem velmi šťastný."

Těsně po skončení kvalifikace se ale Webbera na chvilku zmocnila hrůza. "Po kvalifikaci jsem si myslel, že mám penalizaci, protože můj inženýr řekl ´skvělé kolo a bla, bla, bla, penalizace´ a já jsem vůbec netušil, co jsem udělal," svěřuje se Australan.

Do zítřejšího závodu ale nastupuje nejistě, protože neví, co může očekávat od super měkkých pneumatik, které budou letos v závodě použity poprvé. "Všichni jsme na stejné lodi. Nemáme moc zkušeností se super měkkými pneumatikami při dlouhých jízdách."

Na otázku, zda by dokázal odjet zítřejší závod jen na jednu zastávku v boxech, Webber odpověděl: "Za čtyřiadvacet hodin uvidíme."

Sebastian Vettel se raději rozhodl vsadit na strategii. Do třetí části kvalifikace se sice dostal, nezajel v ní však ani jedno měřené kolo a pošetřil tak pneumatiky. Díky penalizaci Pastora Maldonada se posune o jednu příčku vpřed, bude tak zítra startovat z devátého místa.

Vettelova startovní pozice sice nepatří k nejrůžovějším, čerstvé pneumatiky by mu ale v prvním stintu měly napomoci získat nějaké pozice.

"Je to Monako," říká dvojnásobný mistr světa. "Někteří lidé říkají, že by zítra mohlo pršet, což by mnohé změnilo. Nicméně máme možnost odstartovat na tvrdší směsi pneumatik a mít odlišný závod."

Tento postup si však Red Bull nenaplánoval dopředu. Byla to pouze reakce na zhoršené chování auta. "Samozřejmě bychom si přáli, abychom se bývali kvalifikovali vpředu, ale po Q1 a obzvláště pak v Q2 jsme viděli, že pole position není v mých silách. To byl ten důvod, proč jsme se rozhodli jít jinudy. Uvidíme, co budeme moci dělat zítra."

Doporučujeme

Články odjinud