Webber: Alonso mě lákal do Indy 500

Webber: Alonso mě lákal do Indy 500

Mark Webber řekl, že jej Fernando Alonso volal, aby se s ním zúčastnil závodu Indy 500. Bývalý pilot Red Bullu to však odmítl, jelikož o závodění na oválu nemá zájem.

Alonso minulý měsíc oznámil, že vynechá Velkou cenu Monaka a místo ní o stejném víkendu nastoupí v USA do závodu 500 mil Indianapolis. Pokud by se Alonsovi podařilo v Indianapolis zvítězit, přiblížil by se zisku tzv. Triple Crown. To dosáhne jezdec, který vyhraje v GP Monaka, Indy 500 a 24 hodinách Le Mans. V historii se to zatím povedlo pouze Grahamu Hillovi.

O Triple Crown se v minulosti pokusil také dvojnásobný vítěz Velké ceny Monaka Webber, který následně nastoupil v Le Mans za tovární tým Porsche. Ve slavném 24hodinovém závodě se mu však zvítězit nepodařilo. Na konci loňského roku oznámil Australan konec kariéry.

„Samozřejmě bych chtěl vyhrát v Le Mans, měl jsem k tomu velmi blízko. V každém roce jsem vedl, v některých letech jsme byli docela rychlí, ale nevyšlo nám to. O Indy jsem ale neměl zájem,“ řekl Webber pro crash.net.

„Neměl jsem velký zájem tam jet. Absolutně ale respektuji své hrdiny jako Ricka Mearse, Maria (Andrettiho) a Ala Unsera, Rogera Penskeho, Dario (Franchitti) je můj dobrý kamarád, Scott Dixon, Will Power, k těmto klukům mám obrovský respekt, ale je to něco, o co nemám zájem. Nikdy mě to tam netáhlo.“

„Myslím ale, že na oválech bych si vedl dobře. Rocky (Guillaume Rocquelin), což byl inženýr Sebastiana Vettela v Red Bullu, mi řekl 'Ty by sis na oválech vedl opravdu dobře'. Hodně pracoval se Sebastienem Bourdaisem v týmu Newman/Haas, a on mi řekl, že bych byl na oválech perfektní, já mu poděkoval a řekl, že to pravděpodobně nebudu zkoušet.“

Webber také přiznal, že kdyby se mu podařilo vyhrát v Le Mans, byl by na něj vyvíjen větší tlak, aby se o vítězství v Indy 500 pokusil.

„Kdybych udělal ten další krok, byl bych pod velkým tlakem,“ řekl Webber. „Možná je dobře, že jsem zůstal na druhém stupni. Tlak by pak byl větší. Ano, Fernando mě v Bahrajnu prosil o to, abych zkusil Indy.“

Foto: Getty Images / Robert Cianflone

Doporučujeme

Články odjinud