Warwickovi vadí lobbing špičkových pilotů

Warwickovi vadí lobbing špičkových pilotů

Stevard FIA Derek Warwick žádá zrušení některých pravidel, která byla zavedena díky lobbingu pilotů z horních pater výsledkových listin. Jezdci jako Vettel nebo Alonso mají podle ex-pilota formule 1 příliš velký vliv na tvorbu nových regulí.

Warwick zastává během závodních víkendů funkci poradce jezdců v komunikaci se stevardy a svoji hlavní úlohu vidí ve vnesení trochy zdravého rozumu do problematiky. Závodění ve formuli 1 se v očích bývalého britského závodníka stalo možná až příliš jednoduchým.

„Vždy jsme si myslel, že pravidla byla ve formuli 1 tvořena především ve prospěch nejlepších jezdců ze špičkových týmů. Vettel, Webber, Alonso, Button a další zkušení piloti vždy hovořili na brífincích jezdců s Charliem Whitingem, protože pro sebe chtěli to nejlepší, aby mohli předvést výborný závod. Byli to tedy oni, kdo nejvíce podporovali pravidla týkající se modrých vlajek a různých penalizací. Nyní bychom měli také pomoci spodní polovině startovního pole. Zrušme modré vlajky a nejrůznější penalizace. Navraťme se k obtížnějšímu a drsnějšímu závodění,“ řekl Derek Warwick v rozhovoru pro Autosport International show.

„Nechme současné piloty formule 1 poradit si s předjížděním pomalejších vozů bez modrých vlajek stejně, jako jsme to museli dělat my. Lewis Hamilton je fantastický pilot a prodírání se mezi pomalejšími vozy ho donutí být ještě lepší jezdcem. To je to, co přitáhne fanoušky zpět na Silverstone,“ dodává britský ex-pilot F1.

Podle Warwicka zapříčinil nárůst pravidel a penalizací rovněž odliv některých fanoušků motorsportu od Formule 1. „Královna motorsportu“ je také v poslední době prý až příliš zaměřená na bezpečnost.

„Nechceme, aby byly vozy méně bezpečné. Mnoho lidí si myslí, že chceme udělat Formuli 1 více nebezpečnou, to ale není pravda. Můžeme ale udělat jinou věc, a to dovolit jezdcům více závodit.

Derek Warwick bude zastávat roli stevarda i v nadcházející sezóně, ve které by se v této pozici měl zúčastnit čtyř velkých cen.

„Charlie Whiting měl požádal, abych se ujal role stevarda během prvního závodního víkendu v Austrálii, kde se bude poprvé pracovat s novými pravidly, což nebude jednoduché.“

Foto: Getty Images / Clive Manson

Doporučujeme

Články odjinud