Vzhled dnešních vozů? Ostuda, říká legendární konstruktér

Vzhled dnešních vozů? Ostuda, říká legendární konstruktér

Gordon Murray, který se proslavil svým angažmá v týmech Brabham a McLaren, pro vizuální stránku současných monopostů nedokáže najít slova chvály.

Designérovi, který se mimo jiné podílel na neporazitelném voze McLaren-Honda MP4/4, se nezamlouvá uniformita vozů. Monoposty různých stájí si jsou jednoduše příliš podobné.

„K vzhledu současných aut nemám moc co říci. Myslím si, že je to ostuda. Nevadí mi ani tak to, že jim dominuje aerodynamika. Horší je, že regule vývojáře tlačí k tomu, že všechny formule vypadají stejně. Platí tu staré známé – vezměte všechny vozy, nabarvěte je na bílo a postavte vedle sebe. Nemyslím si, že bych je dokázal rozeznat. A to je špatné.

Ve formuli 1 jsem působil v 70. a 80. letech, což byla doba, kdy jste měli v navrhování aut největší svobodu. Jakmile vám pravidla určují, kde přesně má být pilot, kde palivová nádrž a kde motor, nemáte moc prostoru pro invenci. Dříve nebyl problém s těmito třemi komponenty libovolně pohybovat vpřed nebo vzad,“ prozradil Murray v rozhovoru s Peterem Windsorem.

Gordon Murray se narodil v roce 1946 v jihoafrickém Durbanu. Kromě slavných monopostů navrhl i legendární silniční auta, především McLaren F1, který dlouhá léta držel titul nejrychlejšího automobilu světa.  

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud