Vyšetřovali stewardi Rosberga na žádost Hamiltona?

Vyšetřovali stewardi Rosberga na žádost Hamiltona?

Objevily se spekulace, zda Rosberga stewardi po kvalifikaci na popud Hamiltona.

Rosberg byl vyšetřován kvůli tomu, zda v druhém sektoru v závěru kvalifikace dostatečně zpomalil. V sektoru vlály dvojité žluté vlajky, protože na trati stál Alonso, který se roztočil.

Rosberg se právě díky žlutým vlajkám nejspíše dostal na pole position. Pohledy obou jezdců Mercedesu se rozcházejí. Hamilton chtěl vysvětlit, jak to je se zpomalením pod dvojitou žlutou, protože Rosberg podle něj nezpomalil dostatečně – byl v sektoru zhruba stejně rychlý. Podle Brita to může být precedens.

Rosberg zase argumentuje tím, že zpomalil o 20 km/h, udělal vše správně, ale trať zrychlovala, takže celkově byl v sektoru rychlý.

Vyšetřování na popud Hamiltona?

Objevily se diskuse, že stewardi začali Rosberga šetřit na popud Hamiltona. Vyšetřování totiž začalo netypicky více než 3 hodiny po konci kvalifikace. Rosberg se kvůli tomu musel vracet na okruh. 

Hamilton se skutečně sešel z Whitingem, ale chtěl pouze vysvětlit, jak je to s dvojitou žlutou a zpomalením. Nemyslí si, že to hrálo roli v zahájení vyšetřování.

Podle Autosportu skutečně Hamilton na stewardy vliv neměl. Ti měli mimo jiné po chaotické kvalifikaci plné ruce práce. Část jezdců se do závodu nekvalifikovala (nesplnila 107 % limit), ale postoupila do dalších částí a měla dle pravidel startovat z konce pole. Více o problému v dřívějším článku.

Stewardi nakonec Rosberga netrestali. Podle Autosportu hrálo roli i to, že se objevila určitá prodleva mezi signalizací na trati a signalizací na Rosbergově volantu.

Žluté vlajky byly ve dvou menších sektorech. V tom prvním Rosberg významně zpomalil, do druhého pak podle zjištění stewardů přijel ve chvíli, kdy se tam dvojité žluté (respektive světelná signalizace) měnily na standardní žluté vlajky, což mu umožnilo zvýšit rychlost.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud