Výrobci motorů se sejdou s FIA. Změní se pravidla?

Výrobci motorů se sejdou s FIA. Změní se pravidla?

Ve čtvrtek má proběhnout setkání výrobců motorů s Mezinárodní automobilovou federací. Výsledkem by mohlo být uvolnění pravidel v oblasti vývoje pohonných jednotek.

Mercedes, Ferrari, Honda a Renault se podle Motorsport.com ve čtvrtek setkají, aby debatovali nad případnou změnou pravidel. Dnes je vývoj pohonných jednotek omezen vývojovými žetony a existuje zde jistá snaha dát šanci Renaultu a Hondě, aby mohli udělat v průběhu zimy větší krok vpřed a dohnat Ferrari a Mercedes.

Problém je také s vývojem pohonných jednotek v průběhu sezóny. Aktuální verze pravidel (respektive dodatku) totiž říká, že pohonné jednotky musí být homologovány 28. února 2016. To samo osobě není příliš ideální a ještě horší je to v kontextu kalendáře pro příští rok. Budeme mít totiž jen dva předsezónní testy, přičemž ty první proběhnou od 22. do 25. února. To, co na testy výrobci přivezou, s tím už fakticky budou muset odjet zbytek sezóny.

V zájmu Mercedesu je samozřejmě zachování současné situace, ale nakonec by mohl i on přistoupit na kompromisní návrh.

Kromě vývoje v průběhu sezóny se mohou řešit také „black box“. Výrobci totiž každý rok dostanou určitý a postupně klesající počet žetonů, které mohou vynaložit na vývoj téměř jakékoliv části pohonné jednotky. Téměř… protože postupně přibývají komponenty, které jsou v příloze technických pravidel „začerněny“ a nesmí se už vyvíjet. Výrobci by se ale mohli dohodnout na jejich korekci nebo úplném zrušení těchto black boxů.

Související:

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud