Výkon Mercedesu opět ovlivnily problémy s obutím

Výkon Mercedesu opět ovlivnily problémy s obutím

Piloti německé stáje obsadili ve Velké ceně Itálie šesté, respektive sedmé místo v pořadí Schumacher - Rosberg. Mercedes si na své konto připsal čtrnáct bodů, což není špatný výsledek. Mohlo to být prý ale lepší.

Michael Schumacher startoval do závodu z nadějné čtvrté pozice, a tak potají doufal, že by mohl skončit třeba na stupních vítězů. V úvodní fázi dnešního klání se ale na svých pneumatikách trápil, což se později ukázalo jako klíčový faktor.

"Dnes to byl zábavný závod - ačkoliv musím připustit, že vzhledem k našemu pátečnímu výkonu jsem tajně doufal, že bychom mohli skončit o něco výše. První stint byl ale záludný," podotkl sedminásobný šampión.

Poté se jeho mercedesu rychlost opět vrátila, na boj o stupně vítězů už však bylo pozdě: "Tak nějak trochu mi dnes odpoledne došla kola, kdyby byl závod o trochu delší, byl bych schopný bojovat o vyšší pozice. Celkově si myslím, že jsme dnes ze sebe dostali všechno. Teď potřebujeme v tomto trendu pokračovat."

V porovnání se svou výchozí pozicí si v cíli závodu pohoršil také druhé pilot Mercedesu Nico Rosberg. I jeho přibrzdily v prvním stintu problémy s italským obutím.

"Sedmé místo je zlepšením mých nedávných výsledků, takže jsem s ním dnes spokojen, ačkoliv jsme měli potenciál na to, abychom se umístili lépe. V prvním stintu jsem na měkčích pneumatikách neměl žádnou přilnavost. Byla to ta stejná sada, se kterou jsem měl problémy v Q3," zopakoval slova svého týmového kolegy Rosberg.

Další fáze jeho závodu byly téměř stejné jako ty Schumacherovy. S přibývajícími koly výkon jeho monopostu stoupal. "Po první zastávce v boxech jsem měl velmi dobrou rychlost, byl jsem schopný zajíždět nejrychlejší kola závodu a povedlo se mi některými pěknými předjíždějícími manévry posunout vpřed," dodal vítěz letošní Velké ceny Číny.

Mercedes se potýká s problémy s pneumatikami celou letošní sezonu. A protože vše nasvědčovalo tomu, že stejné to bude také v Monze, rozhodl se tým v případě obou jezdců pro strategii na dva pit stopy.

"Věděli jsme, že dnes odpoledne pro nás není jednozastávková strategie reálná, takže jsme šli do závodu s tím, že máme v plánu strategii na dvě zastávky," řekl Ross Brawn.

"Věděli jsme, že (naši) jezdci budou muset tvrdě bojovat proti ostatním jezdcům, kteří jeli na jednu zastávku, aby toho využili. Zklamáním dnes je, že oba jezdci měli velké problémy na jejich první sadě pneumatik - možná kvůli tomu, jak jsme s nimi zacházeli v kvalifikaci, v Q3 jsme na nich odjeli víc než jedno měřené kolo. Nebo je tu možná další faktor, který budeme muset zanalyzovat," prozradil šéf týmu.    

Doporučujeme

Články odjinud