Vyjednávání o komerčních smlouvách jsou ve finální fázi, tvrdí Carey

Vyjednávání o komerčních smlouvách jsou ve finální fázi, tvrdí Carey

Současný šéf formule 1 a představitel společnosti Liberty Media Chase Carey tvrdí, že vyjednávání o nových podobách komerčních smluv mezi FIA, F1 a týmy jsou ve finální fázi. Platnost současných smluv vyprší na konci tohoto roku.

Aktuálně platné komerční smlouvy mezi formulí 1, FIA a týmy „královny motorsportu“ ošetřují mimo jiné oblast přerozdělování financí a odměn. Některé týmy mají v těchto dohodách výhodu, protože na základě historických úspěchů a jiných faktorů dostávají vyšší podíly z přerozdělovaných financí. Ferrari navíc dostává ještě další bonus z titulu nejtradičnějšího týmu v šampionátu.

Cílem Chase Careyho a vedení formule 1 je upravit novými smlouvami současný systém přerozdělování tak, aby se do výhodnější pozice dostaly i finančně slabší týmy. Je tedy otázkou, zda – li se novými smlouvami něčeho takového podaří dosáhnout.

„Jsme ve finální fázi vyjednávání. Otázky budoucnosti už máme vyřešené. Máme pravidla, předpisy, rozpočtový strop, tyhle věci jsme už vyřešili,“ rozhovořil se Carey pro agenturu Bloomberg na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

„Předpokladem je mít šanci vítězit. V sezóně 2019 jsme měli tři týmy, které doopravdy bojovaly o vítězství.“

Ještě před uzavřením nových smluv představila formule 1 spolu s novými technickými pravidly také zavedení rozpočtového stropu pro tým na jednu sezónu ve výši 175 milionů dolarů. Podle Careyho je při tvorbě nových pravidel (i těch finančních) vždy nutné hledat kompromisy a zároveň je nutné očekávat, že jakékoliv odsouhlasené změny budou mít i své kritiky.

„V těchto záležitostech je naprosto přirozené, že nikdy nenaleznete stoprocentní shodu na všem. Vždy dostanete několik různých pohledů na věc, přičemž každý musíte pečlivě uvážit při výběru toho, co je opravdu nejlepší pro tento sport. Vždy tu budou lidé, kterým se vybrané řešení bude líbit a kterým naopak ne.“

„Pokaždé ale budete narážet na rozdílné priority. Byla to příležitost pro týmy vyjadřovat se k tomu, proč s něčím souhlasíme a s něčím ne. Nešálíme se tím, že najdeme řešení, které vyhovuje všem. O tom jsou ale kompromisy.“

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud