Vstup do F1 je pro jezdce z jiných sérií podle Browna obtížný

Vstup do F1 je pro jezdce z jiných sérií podle Browna obtížný

Pokud by se někteří úspěšní jezdci z jiných závodních sérií, například Josef Newgarden či Scott Dixon z amerického šampionátu IndyCar, rozhodli přejít do formule 1, tak malý počet testovacích dní by je podle výkonného ředitele McLarenu Zaka Browna znevýhodnil.

Šéf týmu Haas Günther Steiner nedávno řekl, že na formuli 1 v tuto chvíli není připraven žádný americký pilot. Proti jeho tvrzení se naopak vyslovil bývalý vítěz závodu 500 mil Indianapolis Gil de Ferran nebo Sébastien Bourdais.

Brown vyzdvihl výkony loňského šampiona IndyCar Newgardena a čtyřnásobného vítěze tohoto šampionátu, Novozélanďana Dixona. Vzhledem k omezenému množství testovacích dní by však pro ně bylo obtížné dostat se rychlostně na úroveň nejlepších jezdců.

„Největší výzvou je nedostatek testování,“ řekl Brown. „Máte k dispozici jen osm dní předsezónních testů, a i to jen s jedním vozem, takže střídáte jezdce. Nedává smysl vzít Fernandovi (Alonsovi) a Stoffelu (Vandoornovi) jeden z jejich čtyř dnů.

Takže dokud nedojde ke změně tohoto pravidla, bude obtížné pro jezdce mimo formule 1 nebo formule 2 proniknout do formule 1, protože mají obrovskou nevýhodu.

Systém vám neumožňuje někoho přivést, takže si myslím, že je skvělé, že Toro Rosso vzalo někoho jako je Brendon Hartley, protože toto rozhodnutí s sebou nese i risk, ale on zná všechny tratě. Myslím si, že Josef Newgarden je mimořádný talent a Scott Dixon také.“

Dixonovi je přitom již 37 let. Podle Browna však věk není ve formuli 1 překážkou.

„Jezdci nakonec ztratí motivaci, to je to, co se s nimi stane. Když se podíváte na někoho jako třeba Michael Schumacher, on byl až do čtyřiceti let velmi konkurenceschopný. Myslím, že by nebyl o těch pár desetin sekundy pozadu (při svém návratu v roce 2010), kdyby si neudělal těch pár let volno.

Fernando má stejné odhodlání. Jezdí tak skvěle jako nikdy předtím a jen proto, že mu bude letos 37, si nemyslím, že bude pomalejší. Někdo jako Scott Dixon mi připomíná Fernanda. Je velmi fit, velmi odhodlaný, rychlý jako nikdy předtím, a myslím, že byl ve voze formule 1 konkurenceschopný.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud