Všichni nemuseli ukázat svou skutečnou rychlost, obává se Lauda

Všichni nemuseli ukázat svou skutečnou rychlost, obává se Lauda

Poslední letošní předsezonní testy se nám kvapem blíží ke konci, a rozložení sil stále ještě není jasné. K favoritům zatím patří Mercedes, ale podle Nikiho Laudy týmy ještě nevyložily všechny karty na stůl.

Mnozí experti předpokládají, že prvnímu závodu letošní sezony bude dominovat Mercedes, avšak Niki Lauda veřejnost znovu zrazuje od ukvapených závěrů. "Momentálně týmy srovnávat nelze, protože nevíme, jestli někdo vůbec zkoušel skutečnou rychlost vozu. Mnohé bude záviset na efektivitě aerodynamiky a pohonné jednotce, takže se rozložení sil vyjasní až v Austrálii. A to až v neděli," cituje Laudu Auto Motor und Sport.

"Rozumí se samo sebou, že se v kvalifikaci budou všichni snažit ukázat svoji maximální rychlost, ale v závodě pak všechno může být úplně jinak, tam bude hrát velkou roli spotřeba paliva. Jestliže bylo v loňském roce třeba dávat pozor na opotřebení gum, pak to teď budou pneumatiky i palivo. Všechno to závisí na tom, jak moc efektivní bude auto na delších vzdálenostech.

Zdá se, že teď nemáme úplně špatnou spolehlivost. Ferrari za námi prakticky nezůstává pozadu, což se ale o Renaultu říct nedá. V tomhle stadiu už se musí pracovat na zvýšení efektivity vozu, ale oni se stále ještě snaží vypořádat se svojí pohonnou jednotkou.

V nové sezoně pak bude na pilotovi záviset mnohem víc, než tomu bylo dříve, protože bude muset kontrolovat různé parametry. Například pokud začnou vznikat problémy s pneumatikami, jezdec bude muset změnit svůj styl jízdy tak, aby nedošlo ke zvýšení spotřeby paliva. Tím pádem se závodník stane na začátku sezony jedním z klíčových faktorů," dodává.

Doporučujeme

Články odjinud