Všech 10 týmů souhlasí s Concordskou dohodu, potvrdila FIA | Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Všech 10 týmů souhlasí s Concordskou dohodu, potvrdila FIA

Drama se nekoná. Všech 10 týmů formule 1 podepíše Concordskou dohodu. Potvrdily to FIA i F1.

V průběhu úterý potvrdily podepsáni Concordské dohody tři týmy: McLaren, Ferrari a Williams. Dnes dopoledne tak učinil Haas. Podle FIA ale podepsalo nebo podepíše všech 10 současných týmů. Námitky proti dohodě měl dříve především Mercedes.

Concordská dohoda je pojmenována podle náměstí, na kterém v Paříži sídlí Mezinárodní automobilová federace. Jejím podpisem se tým zavazuje k účasti ve formuli 1. V tomto případě v letech 2021 až 2025. Concordské dohody také upravují rozdělení peněz z komerčních práv apod.

Očekává se, že Concordská dohoda poskytne spravedlivější rozdělení peněz z komerčních práv. Peníze se do teď rozdělovaly podle složitého klíče (zde například rozdělení za rok 2016). 

Týmy dostávaly peníze za účast (respektive za umístění mezi prvními deseti v předešlých letech), za pořadí v Poháru konstruktérů ale také ve formě bonusů. Nejštědřejší bonusy dostávalo Ferrari, které by si jistou výhodu mělo i nadále ponechat.

„Tento rok byl pro svět bezprecedentní a jsme hrdí, že se formule 1 v posledních měsících spojila, aby se bezpečně vrátila k závodění.“ řekl generální ředitel F1 Chase Carey.

Carey uvedl, že bylo jasné, že kvůli pandemii se uzavření dohody oddálí. „Jsme rádi, že jsme do srpna dokázali dosáhnout dohody všech deseti týmů o plánech pro dlouhodobou budoucnost našeho sportu.“

Concordská dohoda měla jít ruku v ruce s dalšími opatřeními, která mají pomoci menším týmům a zlepšit závodění. Kvůli koronaviru byly změny sportovních a především technických pravidel odloženy do roku 2022. V příštím roce ale začne platit rozpočtový strop.

„Všichni naši fanoušci chtějí vidět těsnější závodění, souboje kolo na kolo a že každý tým má šanci dostat se na pódium. Nová Concordská dohoda ve spojení s pravidly pro rok 2022 zavede základy, aby se tohle stalo skutečností a vytvoří prostředí, které je finančně spravedlivější a uzavírá rozdíly mezi týmy na závodní dráze.“

Doporučujeme

Články odjinud