Vozy nebudou rychlejší na všech okruzích, myslí si Verstappen

Vozy nebudou rychlejší na všech okruzích, myslí si Verstappen

Max Verstappen z Red Bullu neočekává, že letošní nové monoposty formule 1 zrychlí o pět sekund na každém okruhu.

Větší přítlak a širší pneumatiky v rámci nových pravidel stojí za velkým množstvím mechanické přilnavosti. Díky tomu se očekává, že na většině okruhů vozy zrychlí v průměru o pět sekund na jedno kolo.

Letošní nejrychlejší kvalifikační čas Lewise Hamiltona (1:22.188) byl oproti loňskému roku, kdy stál Hamilton rovněž na pole position, rychlejší o téměř dvě sekundy. Podle Verstappena bude samotný rozdíl v čase na kolo záviset od charakteristik jednotlivých tratí.

„Bude to záležet okruh od okruhu,“ řekl Verstappen, který v úvodním závodě letošní sezóny dojel pátý.

„Třeba v Barceloně by to mohlo být více (než pět sekund), protože je to více o přítlaku. Na Monze pak možná budeme o trochu pomalejší než loni, bude to záležet na okruhu.“

Pomalejším časům na okruhu v Monze by nahrávala také skutečnost, že letošní vozy jsou těžší a jízda v závěsu za autem před sebou je náročnější.

Nová generace monopostů F1 je rychlejší a podle Verstappena i zábavnější na řízení.

„Jsou zábavnější, obzvlášť v kvalifikaci, když máte malé množství paliva, tak jsou stabilnější při průjezdu rychlými zatáčkami,“ dodal Nizozemec.

„Jediný problém je, když ztratíte kontrolu, tak je kvůli širším pneumatikám mnohem obtížnější to zvládnout. To je jediné. Celkově vzato, když se ale dokážete držet ve správné části tratě, tak je to mnohem větší zábava.“

Foto: Getty Images / Robert Cianflone

Doporučujeme

Články odjinud