Vítězství v Monaku si Button cení ze všech nejvíc

Barrichello jel s uvolněnými pásy.

Kdo čekal či doufal, že hegemonie Jensona Buttona a týmu Brawn GP v Grand Prix Monaka, byl krutě zklamán. Britský pilot nenechal nic náhodě a suverénně si dojel již pro páté vítězství v letošní sezoně. O něco více se zapotil jeho kolega Rubens Barrichello. Ten se však oklepal z problémů s rychle opotřebovanými superměkkými pneumatikami a uhájil své druhé místo před oběma vozy Ferrari. V partě Rosse Brawna tak i nadále mohou prožívat svůj sen.

"Před víkendem jsem říkal, že tento závod je stejně důležitý jako všechny ostatní. Všichni ale víme, že to není pravda, tato Grand Prix je výjimečná. Zvítězit tu je prostě fantastické, tento okruh se nedá s žádným jiným srovnávat. Na začátku víkendu jsem se trochu trápil, vítězství je proto o to sladší. Zisk doublu je pro Brawn GP naprosto skvělý. Dnešní triumf je nejlepší v celé sezoně.

Překvapilo mě, že mnoho jezdců do závodu nastoupilo s primární směsí pneumatik, tedy tou tvrdší. Před závodem jsme vůbec nepřemýšleli o tom, že bychom na začátek nenasadili měkčí směs. Před první zastávkou v boxech byl již vůz trochu přetáčivý, sice ne tak jako Rubensův, přesto jsem ale už nezajížděl takové časy, jaké jsem si přál.

Primární směs fungovala výborně, počítali jsme, že měkčí směs bude lepší, ale závod ukázal opak. Povedl se mi čistý start, měl jsem za sebou Rubense, kterého trápily zadní pneumatiky, takže jsem si mohl vybudovat náskok. Od té doby se to už moc neměnilo. Jak je ale v Monaku typické, musíte se smířit s hustým provozem. Čím více se dostáváte k závěru, tím se vám zdá, že se svodidla posouvají blíže a blíže.

Nejhorší věc, jakou tu můžete udělat, je ztratit koncentraci a nechat si v hlavě běžet myšlenky jako ´když dojedu, vyhraju v Monaku!´ To se mi bohužel stalo, v hlavě se mi toho dělo hrozně moc, potřeboval jsem se ale maximálně soustředit. Poslední dvě kola jsem si opravdu užíval, věděl jsem už, že se nemůže nic pokazit. Byl to hodně zvláštní moment.

Musím ale přiznat, že parkování mi moc nejde! Když jsem běžel s helmou po cílové rovince, uvědomil jsem si, jak jsou boxy dlouhé. Svým způsobem to ale bylo perfektní zakončení víkendu," řekl nadšený Button.

Rubens Barrichello se v závodě také bavil, ovšem v trochu jiném smyslu. Kromě pneumatik ho zlobily i bezpečnostní pásy.

"Po první zastávce v boxech se mi nějak uvolnily bezpečnostní pásy a dokonce jsem mohl slyšet, jak dělají ´cink, cink.´ Musel jsem tedy trochu pozměnit svůj jezdecký styl a rozložení brzd trochu přesunout dopředu. Při brzdění se pak různě v kokpitu posouváte a když šlápnete na pedál, mají kola větší tendenci se zablokovat. Takže jsem si to fakt užíval. Zvenčí to možná vypadalo snadněji, ale jsem hrdý na to, čeho jsme dnes dosáhli.

Závod byl do jisté míry rozhodnutý už včera. Když zde dokážete být na špici v kvalifikaci, máte v závodě skvělou šanci uspět. Stejně jako v Barceloně se mi povedl start, podařilo se mi prodrat před Kimiho. Pak jsem jel hodně rychle a cítil jsem se dobře. Možná jsem ale byl až příliš natlačený na Jensona, protože to ovlivnilo aerodynamiku vozu. Víc jsem se proto dostával do smyku a rychle jsem si zničil zadní pneumatiky. Z časů okolo 1:16 jsem spadnul zhruba na 1:20 a Jenson na mě najížděl tři až čtyři vteřiny za kolo, což rozhodlo," řekl Barrichello.

Doporučujeme

Články odjinud