Vítězové GP2 už do F1 nechodí, změní to Vandoorne?

Vítězové GP2 už do F1 nechodí, změní to Vandoorne?

Stoffel Vandoorne, který má více než blízko k McLarenu, získal v Rusku titul šampiona GP2. Zkušenosti z předešlých let ale ukazují, že to nemusí nic znamenat.

Vandoorne si s předstihem zajistil titul šampiona GP2. Na Alexandera Rossiho má momentálně náskok 108 bodů. Do konce sezóny zbývají ještě víkendy v Bahrajnu a Abú Dhabí. GP2 sice doprovází formuli 1, ale letos se předposlední závod pojede v Bahrajnu jako náhrada za zrušené Německo.

Chráněnec McLarenu by samozřejmě rád odešel do formule 1. „Bohužel, v tuto chvíli není nic rozhodnuto, ale jsem optimistický,“ řekl pro Sky Sports. „Mám pocit, že existují určité šance. Příští dny a týdny budou klíčové pro příští rok.“

Vandoorne moc šancí nebo možností výběru nemá. U McLarenu bude příští rok plno a plno je už také ve většině týmů. Spíše menší šance má Vandoorne v případě sedaček u Lotusu (Renaultu) a Haasu. Zamířit by tak mohl k Manoru, který se vždy chlubil podporou mladých jezdců.

V posledních letech je běžné, že vítězství v GP2 vstup do F1 nezaručuje. Do královny motorsportu se dostávali spíše jezdci, kteří skončili na nižších pozicích – Alexander Rossi je nejnovějším příkladem, dokonce zůstává jak v GP2 tak i v Manoru.

Předtím se do F1 dostal Nasr (třetí v roce 2014) nebo Ericsson (šestý v roce 2013).

Vítězové GP2

Tučně jsou uvedení ti, kteří se dostali do F1

Rok Vítěz
2005 Nico Rosberg
2006 Lewis Hamilton
2007 Timo Glock
2008 Giorgio Pantano
2009 Nico Hülkenberg
2010 Pastor Maldonado
2011 Romain Grosjean
2012 Davide Valsecchi
2013 Fabio Leimer
2014 Jolyon Palmer

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud