Vítězný Leclerc vyzdvihuje obrat Ferrari po dvou náročných letech | Foto: Getty Images / Lars Baron

Foto: Getty Images / Lars Baron

Vítězný Leclerc vyzdvihuje obrat Ferrari po dvou náročných letech

Ferrari vstoupilo do letošní sezóny formule 1 ve velkém stylu, když Charles Leclerc po startu z pole position vyhrál Velkou cenu Bahrajnu a jeho týmový kolega Carlos Sainz skončil druhý.

Pro Ferrari je to první dvojité vítězství od Singapuru 2019, kdy se Scuderia dočkala také dosud posledního triumfu. Sebastian Vettel tehdy vyhrál před Leclercem.

Leclerc po startu z pole position dokázal v průběhu závodu odrazit několik útoků Maxe Verstappena, dojel si pro třetí vítězství v kariéře, a navíc získal bod za nejrychlejší kolo.

Monačan vyzdvihl práci Ferrari, kterou italská stáj udělala na letošní sezónu, kdy začala platit nová technická pravidla.

„Jsem velmi šťastný, poslední dva roky byly pro tým neuvěřitelně náročné a věděli jsme, že tohle bude pro tým velká příležitost. Kluci odvedli neuvěřitelnou práci, když postavili tak úžasné auto, takže to začíná tím nejlepším možným způsobem. Pole position, vítězství, nejrychlejší kolo, 1-2 s Carlosem,“ řekl Leclerc.

„Nemohli jsme doufat v lepší výsledek, děkuji všem, kteří nás v posledních dvou letech stále podporovali. Nebylo to snadné, ale je neuvěřitelné, že jsme znovu na čele.“

Situaci Leclercovi zkomplikoval safety car, který vyjel na trať v závěru závodu. Restart ale pilot Ferrari zvládl a nedal Verstappenovi šanci zaútočit.

„Nechtěl jsem ho (safety car), ale zvládl jsem skvělý restart, získal jsem drobný náskok, který mi pomohl zvládnout zbytek závodu.“

Sainz na konci předjel Verstappena

Carlos Sainz jezdil dlouho v závodě třetí. Na druhé místo se posunul až úspěšným útokem čtyři kola před cílem.

Verstappen krátce poté ztratil výkon ve své pohonné jednotce a musel odstoupit.

Pro Sainze je druhé místo vyrovnáním jeho nejlepšího výsledku ve F1 z Monzy v roce 2020 a loňského závodu v Monaku.

„Gratuluji Charlesovi, gratuluji Ferrari. Ferrari je zpátky, a s dvojitým vítězstvím je to pořádný návrat. Tvrdá práce se vyplácí a jsme tam, kde jsme měli být poslední dva roky.“

Sainz věděl, že Verstappen měl při restartu technické problémy.

„Při restartu jsem měl velkou šanci, protože jsem měl čistý restart za Charlesem a Maxem. Bránil se dobře, to musím uznat. Pak jsem najednou viděl blikat červené světlo v zadní části jeho (Verstappenova) vozu. Řekl jsem si 'Dobře, tohle je moje šance'. Šel jsem do toho,“ popsal Španěl.

„Měl smůlu. Myslím, že dnes jel dobře, aby dojel druhý, pak ale musel odstoupit. Tak to je. A je to dobře pro Ferrari.“

Doporučujeme

Články odjinud