Vítězem letošních Autosport Awards se stal Sebastian Vettel

Vítězem letošních Autosport Awards se stal Sebastian Vettel

Nejmladší mistr světa tak za sezonou 2010 definitivně udělal vítěznou tečku. Navazuje tak na jména jako Niki Lauda, Ayrton Senna či Michael Schumacher.

Ceremonie Autosport Awards je slavnostní příležitostí (pořádanou od roku 1982), při které jsou oceňováni nejlepší piloti uplynulého roku napříč jednotlivými motoristickými kategoriemi. Ty se v současné době ustálily na čísle dvanáct.

Kategorie  International Racing Driver Award, jež je (diskutabilně) tou nejprestižnější z nich, je již dlouhá léta záležitostí pilotů formule 1. Letos ji ovládl novopečený mistr světa Sebastian Vettel, který tak přebral žezlo po Jensonu Buttonovi. Co se týče držitele ocenění International Rally Driver Award, byl výběr o něco snadnější. Již popáté ji získal Sébastien Loeb.

Jaký že to byl nejlepší závodní vůz sezony 2010? Opět se jednalo o záležitost spíše rutinní, z rukou Damona Hilla toto ocenění převzal Adrian Newey, duchovní otec vítězného monopostu Red Bull RB6.

Trofej Gregora Granta, uznávaného závodníka a jednoho ze zakladatelů Autosportu, je každoročně udělována dvěma lidem. Jedná se o ocenění, jehož paralelu bychom mohli najít v hereckých Oscarech udělovaných za celoživotní dílo. Letos se na pódiu představili Rubens Barrichello a Jackie Stewart, jež pojí přátelství vzniklé ještě za dob vzájemné spolupráce v letech 1997-1999.

Každým rokem také zaujme některý mladý jezdec, překypující nadšením a talentem. Cenu pro nováčka roku v minulosti převzali kupříkladu Sebastian Vettel, Juan Pablo Montoya či Lewis Hamilton. Tím šťastným v letošním roce byl Japonec Kamuj Kobajaši.

Autosport je magazínem britským, tudíž není překvapivou skutečností, že existují také kategorie určené speciálně pro britské závodníky. Letos trofej pojmenovanou  British Competition Driver of the Year získal Skot Dario Franchitti. Ten je motoristickým fanouškům známý zejména díky jeho úspěchům v zámoří. V letošní sezoně se stal mistrem série IndyCar a zároveň dokázal zvítězit také v legendárním Indy 500.

Vzpomínáte na hasičské manévry Heikkiho Kovalainena na konci letošní Grand Prix Singapuru? V paměti zůstaly i lidem na Autosport Awards, finský pilot Lotusu obdržel cenu za LG Moment of the Year.


Doporučujeme

Články odjinud