Vítězem hlavního závodu v Baku se stal Hauger | foto: gettyimages/Clive Rose

foto: gettyimages/Clive Rose

Vítězem hlavního závodu v Baku se stal Hauger

Vedoucí Vips boural pět minut před koncem.

Páteční kvalifikaci v Baku ovládli junioři Red Bullu. A ti se dnes seřadili v čele startovního roštu hlavního závodu. Pole position patřilo Vipsovi, který loni v Baku dokázal vyhrát hned dva závody, vedle něj se postavil Lawson. Druhou řadu obsadil Hauger a Armstrong. Jako pátý startoval vedoucí pilot průběžného pořadí Drugovich.

Vips perfektně odstartoval a udržel si vedení i po zhasnutí červených světel. Armstrong v úvodním kole předjel Haugera a dostal se na třetí místo. Ovšem mezi Cordeelem a Caldwellem došlo ke kontaktu a na trať musel vyjet safetycar.

Smůla postihla také včerejšího vítěze Vestiho. Tomu se z devátého místa na roštu nepodařilo odstartovat a musel být zatlačen zpět do boxové uličky. Do závodu se vrátil jako poslední.

Ve čtvrtém kole zajel safetycar zpět do boxů a konečně se mohlo začít závodit. Vips si svou vedoucí pozici uhlídal. Ale druhý Lawson měl plné ruce práce s Armstrongem, který na něho začal útočit.

V osmém kole jako první zamířili pro pneumatiky Daruvala, Iwasa a Bölükbasi.

Vepředu si mezitím Vips vybojoval více než dvousekundový náskok. Za ním Armstrong stále útočil na Lawsona a tento souboj zapříčinil, že se dvojici zvládl přiblížit i Sargeant.

V devátém kole Lawson a Hauger zamířili do boxů. Pilotovy Premy se ale povedla zastávka lépe a na trať se vrátil před Lawsonem.

O kolo později zajel do boxů i Vips s Drugovichem a vedení se ujal Armstrong.  Armstrong volné trati před sebou naplno využil a po zastávce v boxech se vrátil na trať před Vipse.

Do čela se dostali zatím nestavějící piloti Williams, Vesti a Boschung.

Armstrong si ale své provizorní vedení neužíval dlouho. Jeho kolega Vips ho předjel přímo na trati a první pozici získal zpět pro sebe.

Poté došlo ke kontaktu mezi Nissanym a Bölükbasim a na trať musel vyjet safetycar.

Při restartu se ujal vedení stále ještě nestavějící Williams. Za ním ovšem Armstrong šťouchl zezadu do Vipse a propadl se na šestou pozici

Téměř vzápětí musel být do závodu povolán virtuální safety car, aby se odstranily úlomky předních křídel Iwasy a Pourchaireho, které si poškodili nezávisle na sobě.

Do boxů musel Lawson, který při předchozím restartu utrpěl defekt. Do boxů zajel i Armstrong. Lawson se tak propadl až na 17. místo a Armstrong na 14. místo.

Když zmizel i virtuální safetycar, Williams se stále držel první před Vipsem a Haugerem.

Aby se Vips vrátil do čela závodu, nemusel čekat na Williamsovu povinnou zastávku v boxech, jelikož pilot Tridentu udělal chybu a sám se propadl polem zpět. Za Vipsem na Haugera začal dotírat Sargeant a k americkému pilotovi se zase začal přibližovat Drugovich.

Největší drama však přišlo pět minut před koncem. Vips narazil do bariéry a závod, kterému doposud s přehledem vévodil, pro něj předčasně skončil.

Do čela závodu se tak posunul Hauger. Druhé místo připadlo Sargeantovi a třetí Drugovichovi.

Safety car, který vyjel po Vipsově nehodě, zůstal na trati až do konce závodu. Hauger tak získal své letošní druhé vítězství.

Dobrý výsledek se povedl i Enzu Fittipaldimu, ten přivezl českému týmu body za šesté místo. Po včerejším zklamání tak Charouz Racing neodjíždí z Baku s prázdnou.

Výsledky

P Jezdec Tým Čas / Ztráta Kol
Dennis Hauger Prema Racing - 26
Logan Sargeant Carlin 0.400 26
Felipe Drugovich MP Motorsport 0.900 26
Jehan Daruvala Prema Racing 1.600 26
Richard Verschoor Trident 2.700 26
Enzo Fittipaldi Charouz Racing System 2.900 26
Frederik Vesti ART Grand Prix 3.100 26
Marino Sato Virtuosi Racing 4.700 26
Ralph Boschung Campos Racing 4.900 26
10  Jake Hughes Van Amersfoort Racing 5.200 26
11  Théo Pourchaire ART Grand Prix 5.300 26
12  Marcus Armstrong Hitech Grand Prix 6.000 26
13  Jack Doohan Virtuosi Racing 6.900 26
14  Ajumu Iwasa DAMS 7.200 26
15  Liam Lawson Carlin 11.500 26
16  Calan Williams Trident 12.100 26
Jüri Vips Hitech Grand Prix - 22
Cem Bölükbaşi Charouz Racing System - 11
Roy Nissany DAMS - 11
Clément Novalak MP Motorsport - 8
Olli Caldwell Campos Racing - 0
Amaury Cordeel Van Amersfoort Racing - 0

Doporučujeme

Články odjinud