Virgin by stejně jako Lotus zrušil modré vlajky

Virgin by stejně jako Lotus zrušil modré vlajky

Tým Virgin Racing podpořil návrh Heikkiho Kovalainena nepoužívat modré vlajky. V závodech by nikdo neměl nikoho jen tak pouštět.

Jako první se pro zrušení modrých vlajek, které nutí jezdce pustit rychlejšího soupeře, vyjádřil Heikki Kovalainen letos v březnu, přičemž jeho nápad tlumočil šéf Lotusu Racing Tony Fernandes, psali jsme zde.

"Bylo by zábavnější, kdyby modré vlajky nebyly," cituje majitele Virginu Richarda Bransona Autosport. "Jsem si jistý, že některým etablovanějším týmům by se to nelíbilo, ale jsou to závody a neměly by tu být příkazy někoho pouštět. Jestli to tak řekl Tony, určitě s ním souhlasím. Do závodů nepatří a jsou sportu výsměchem."

Ředitel týmu Virgin Graeme London dodal, že pravidla o používání modrých vlajek jsou podle něj špatně napsaná, takže nejen jeho týmu značně komplikují závody.

"Modrou vlajku nám ukážou tři sekundy před tím, než se k nám někdo přiblíží, a v tu chvíli znamenají tři sekundy téměř celé kolo, zatímco vy ho musíte nechat předjet během čtyř zatáček," vysvětlil. "Takže nastávají situace, kdy naši jezdci uhýbají, ale ten za nimi je nemůže dohnat."

Podle Londona jsou tyto situace jasně vidět na časomíře. Kola, ve kterých jezdci někoho pouští, jsou mnohem pomalejší. "To je ten problém, když modré vlajky ukazují tak brzy. A tři sekundy jsou dlouhá doba. Svým jezdcům musíte říct, aby soupeře pustili, protože jeho zrychlit nemůžete. Hodně nám to zkomplikovalo závodění," uzavřel.

Doporučujeme

Články odjinud