Vips si suverénním vítězstvím v kvalifikačním závodě zajistil pole position pro GP Macaa

Vips si suverénním vítězstvím v kvalifikačním závodě zajistil pole position pro GP Macaa

Juri Vips stylem start-cíl vyhrál kvalifikační závod na okruhu Guia a pro nedělní Velkou cenu Macaa formule 3 si tím zajistil start z první pozice. Vedle něj odstartuje letošní šampion FIA F3 Robert Shwartzman.

V souboji jezdců juniorských programů týmů formule 1 Red Bull a Ferrari měl po celý závod navrch Estonec Vips. Pilot týmu Hitech si po startu udržel první místo, které nepustil ani v dlouhém sprintu do prvního brzdného bodu trati, který je před třetí zatáčkou Lisabon.

Ta přinesla kolizi několika vozů. Logan Sargeant zezadu postrčil Arjuna Mainiho, který skončil se svým vozem v bariéře z pneumatik.

V úzké zatáčce Maini nárazem zablokoval část městské trati a na trať musel vyjet safety car. Na kolizi doplatili také Enaam Ahmed, Jake Hughes a vítěz posledních dvou ročníků Velké ceny Macaa Dan Ticktum, který ovšem na rozdíl od ostatních mohl pokračovat, a nakonec dojel se ztrátou dvou kol sedmadvacátý.

Vips si po restartu udržel první pozici a vedení kontroloval i po zbytek desetikolového závodu. Druhému Shwarztmanovi nikdy ani nedal příležitost využít na rovince systému DRS a zaútočit, když si ve vedení držel náskok kolem 1,5 sekundy.

Už s větší ztrátou dojel na třetím místě do cíle Christian Lundgaard před čtvrtým Richardem Verschoorem, který si dvě kola před cílem poradil v zatáčce Lisabon s Callumem Ilottem. Pilot českého týmu Sauber Junior Team by Charouz skončil pátý.

Výsledky kvalifikačního závodu GP Macaa

Foto: FIA F3

Doporučujeme

Články odjinud