Villeneuve chválí Alonsův záměr závodit v Indianapolis

Villeneuve chválí Alonsův záměr závodit v Indianapolis

Mistr světa formule 1 a vítěz Indy 500 Jacques Villeneuve je nadšený z Alonsova „gladiátorského“ přístupu k boji o Triple Crown. V Indianapolis však Španělovi moc šancí nedává.

Bývalý kanadský závodní pilot Jacques Villeneuve vyhrál Indy 500 v roce 1995 a o dva roky později rovněž slavil i titul mistra světa formule 1. V roce 2008 mu následně jen těsně unikl zisk bájného Triple Crown, když s týmem Peugeot dokončil závod v Le Mans na druhém místě.

V historii motorsportu dosáhl na „trojkorunu“ jen Graham Hill (mistr světa formule 1 1962 a 1968; vítěz Indy 500 1966; vítěz Le Mans 1972). O něco podobného se chce nyní pokusit také Fernando Alonso. Španělský pilot McLarenu je o tomto víkendu přítomen v alabamském Birminghamu, kde pokračuje letošní sezóna série IndyCar. Alonso se chce seznámit s prostředím amerických formulí a týmem Andretti Autosport, který se bude starat o jeho vůz během Indy 500.

Alonsovo případné vítězství v Indianapolis bez předchozích zkušeností na oválech by bylo sportovní senzací. Stejného názoru je i Villeneuve, který je ale nadšený ze Španělova přístupu.

„Bude o to bojovat, to je na tom skvělé. To to dělá vzrušující. Zklamal mě naopak přístup některých jezdců formule 1, kteří nechápou, proč by měli závodit na ovále. Vždyť je to prý nudné a nebezpečné. Měli by tam závodit, protože jsou závodníky,“ nechal se slyšet Villeneuve.

Při pohledu do historie se zdá, že Fernando Alonso ve „staré cihelně“ bez šancí úplně nebude. V roce 1965 obětoval monackou grand prix kvůli Indy 500 Jim Clark a stal se jediným jezdcem v historii, který ve stejném roce získal jak titul světového šampióna formule 1, tak vítězství v Indy 500.

Foto: Getty Images / Mark Thompson   

Doporučujeme

Články odjinud