Villeneuve bude jezdit evropskou verzi NASCAR, představí se i v Mostě

Villeneuve bude jezdit evropskou verzi NASCAR, představí se i v Mostě

Bývalý mistr světa formule 1 Jacques Villeneuve se příští rok vrátí k závodění na plný úvazek, když bude působit v evropské verzi americké série NASCAR.

Šampion F1 z roku 1997 si po svém odchodu z formule 1 v sezóně 2006 vyzkoušel řadu dalších závodních sérií, v žádné však nejel všechny závody dané sezóny a představil se pouze ve vybraných podnicích. Za tu dobu čtyřikrát startoval v nejvyšší soutěži NASCAR (dva starty v roce 2007 a po jednom v letech 2010 a 2013). Kromě toho se představil také v nižších soutěžích Xfinity a Trucks, a také v kanadském šampionátu NASCAR.

Dále si vyzkoušel například australský šampionát Supercars, 24h Le Mans, 500 mil Indianapolis, americký rallycross, formuli E a další závodní série. Poslední kompletní sezónu přitom absolvoval v roce 2005 v barvách týmu Sauber ve F1.

Villeneuve nedávno testoval v Itálii na okruhu Franciacorta a příští rok bude závodit v Euro Series s Fordem Mustang týmu Go Fas Racing, který se v USA účastní také hlavní série NASCAR.

„Při objevování auta jsem zažil spoustu zábavy, protože je to velmi podobné tomu, na co jsem byl zvyklý v NASCAR ve Spojených státech,“ řekl Villeneuve, který má na svém kontě také vítězství v Indy 500.

„Můžete s tím jet opravdu tvrdě a můžete na autě opravdu hodně pracovat, což je také velmi pěkné. Návrat na plný úvazek je pro mě teď to nejdůležitější, protože chci být součástí kompletního projektu a mít cíl pro celou sezónu. Těším se na první závod v roce 2019!“

Kalendář NASCAR Euro Series pro rok 2019 čítá sedm závodních podniků. O víkendu 28.-30. června 2019 bude závody poprvé hostit i autodrom v Mostě. Cena vstupenek začíná na 290 Kč za den.

Foto: Getty Images / Robert Cianflone

Doporučujeme

Články odjinud