Víkendový esport: Albon vyhrál epickou bitvu na Interlagosu (průběžně aktualizováno)

Víkendový esport: Albon vyhrál epickou bitvu na Interlagosu (průběžně aktualizováno)

Víkend nabídne další velkou porci virtuálních závodů. Lando Norris si opět vyzkouší závody v IndyCar, tentokráte ale na oválu. Do formule 1 pro změnu míří mistr světa v rally.

Formulový program na poli virtuálních závodů odstartuje dnes podnikem zámořské série IndyCar na platformě iRacing. Ve startovní listině, která čítá třiatřicet jmen, najdeme drtivou většinu pilotů IndyCar a také několik zajímavých hostů. Mezi ně patří Lando Norris, který minulý týden při svém virtuálním debutu v zámořském šampionátu zvítězil na Okruhu Amerik.

Závodu se zúčastní i bývalý americký pilot týmu Toro Rosso Scott Speed, bratr tragicky zemřelého Justina Wilsona Stefan nebo hvězda australských Supercars Scott McLaughlin.

Závodit se bude konat na slavném oválu v Indianapolis. Piloti budou muset absolvovat 70 kol, což odpovídá vzdálenosti 175 mil. Virtuální závod IndyCar budete moci sledovat živě od 20:30 prostřednictvím oficiálního kanálu šampionátu na YouTube.

Norris druhý v kvalifikaci

V Indianapolis už proběhla kvalifikace na dnešní závod, kterou vyhrál Scott McLaughlin, eso australské série Supercars. McLaughlin zajel své nejlepší kolo v rychlostním průměru 228.241 mil v hodině.

Druhý skončil Lando Norris a své zastoupení má formule 1 i na třetím místě, které obsadil Scott Speed.

Nejlepším pilotem IndyCar je po kvalifikaci Graham Rahal na čtvrtém místě, elitní pětku zakončil specialista na ovály Ed Carpenter.

Chaotický finiš a vítězství pilota Supercars

Lando Norris měl po týdnu blízko k zisku druhého virtuálního triumfu v IndyCar, jenomže v Indianapolis mu nakonec štěstí nepřálo. Tři kola před koncem závodu na slavném oválu dojel o kolo Simona Pagenauda, loňského vítěze Indy 500, a po kolizi s ním pro něj závod skončil.

V boji o vítězství však v tu chvíli stále zůstávaly další dva McLareny Patricia O'Warda a Olivera Askewa, ani těm však nebylo přáno. Dva mladíci britské stáje bojovali v posledním kole o první pozici a jejich vzájemného souboje využil bývalý pilot F1 Marcus Ericsson, který se před oba protáhl do čela.

Na první pozici však Švéd dlouho nevydržel. V poslední zatáčce s ním kolidoval O'Ward a tím pádem mohli oba na vítězství zapomenout. V nájezdu na cílovou rovinku se tak do čela dostal poslední zbývající muž McLarenu Oliver Askew a na plný plyn mířil pod šachovnicový praporek. Jenomže těsně před páskou do něj z boku narazil Santino Ferrucci a oba havarovali.

První pozice tak najednou patřila novozélandskému pilotovi australské série Supercars Scottu McLaughlinovi, který nečekaně vyhrál. Šestadvacetiletý McLaughlin předtím vyhrál i kvalifikaci. Druhý skončil Conor Daly a na třetím místě bizarním způsobem přejel cílovou pásku hříšník Ferrucci.

Záznam závodu

Formule 1 virtuálně na Interlagosu

V neděli 3. května, kdy se původně měla formule 1 vrátit do nizozemského Zandvoortu, se pojede další z oficiálních virtuálních závodů „královny motorsportu“. Ten se uskuteční na brazilském okruhu Interlagos, protože Zandvoort není zpracovaný v oficiální hře F1 2019.

Z pilotů F1 účast potvrdili Charles Leclerc, Alexander Albon, Antonio Giovinazzi, George Russell a Nicholas Latifi.

Zajímavým obohacením pro startovní listinu bezpochyby bude norský mistr světa v rally a dvojnásobný světový šampion v rallycrossu Petter Solberg. Pětačtyřicetiletý závodník pojede za Renault, kde bude jeho týmovým kolegou Christian Lundgaard, člen jezdecké akademie francouzské značky.

Na Interlagosu bude virtuálně závodit také zotavující se Juan Manuel Correa (Alfa Romeo). V barvách Racing Pointu se poté představí syn Ralfa Schumachera David.

Profesionální závodníky vyzvou dva hráči kriketu Ben Stokes (Red Bull) a Stuart Broad (AlphaTauri).

Ve startovní listině opět nechybí ani Jimmy Broadbent, populární youtuber a simracer.

Za Mercedes opět pojedou Stoffel Vandoorne a Esteban Gutierrez. Druhou sedačku Ferrari vedle Charlese Leclerca obsadí Enzo Fittipaldi, vnuk slavného Emersona.

Lando Norris se opět pokusí o účast ve virtuálním závodě formule 1 se svým McLarenem, necháme se překvapit, jestli se tentokrát ke hře připojí. Pakliže ano, tak během dvou dnů zvládne závody IndyCar i F1. Jeho týmovým kolegou bude na Interlagosu youtuber Jelly.

Za AlphaTauri poprvé pojede fotbalista AC Milán Alessio Romagnoli.

Barvy týmu Haas budou stejně jako při minulé příležitosti hájit Louis Deletraz a Pietro Fittipaldi.

Živý přenos z virtuálního Interlagosu budete moci sledovat v neděli od 18:00 na Sport 2, popřípadě na oficiálním YouTube kanálu formule 1. Před samotnou virtuální grand prix bude na programu závod simracerů.

Epickou bitvu na Interlagosu vyhrál Albon

Virtuální dění na brazilském Interlagosu odstartovalo kvalifikací, kterou s Mercedesem vyhrál Stoffel Vandoorne. Jenomže Belgičan první místo na roštu příliš nezužitkoval, ihned po zhasnutí červených světel se zapletl do kolize a propadl se pořadím.

Na první pozici do první zatáčky najížděl Alex Albon s Red Bullem, za kterého se nalepil Charles Leclerc ve Ferrari. Tato dvojice si vzápětí vybudovala náskok na zbytek startovního pole a začala tvrdě bojovat. K soubojům docházelo především na hlavní rovince s využitím systému DRS, kde si oba piloti vzájemně měnili pozice téměř v každém kole.

Souboj přerušily zastávky v boxech. Leclerc zajel pro čerstvou sadu pneumatik ve 13. kole z celkových 36, Albon ho následoval v 16. kole. Po absolvování povinného pitstopu se Leclerc na určitou dobu zasekl za Renaultem Christiana Lundgaarda, před Dána se ale dokázal dostat a opět se zapojil do souboje s Albonem.

Vše nasvědčovalo tomu, že o vítězi se rozhodne až na cílové pásce, jenomže Charles Leclerc dostal penalizaci 3 sekund za porušování limitů tratě. Trest pro Monačana zjednodušil situaci Albonovi, který si dojel pro vítězství. Leclerc se po připočtení penalizace propadl na třetí místo za George Russella.

Záznam kvalifikace a závodu

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud