Víkendového 24hodinového závodu v Daytoně se zúčastní i piloti F1

Víkendového 24hodinového závodu v Daytoně se zúčastní i piloti F1

Již zítra odstartuje v Daytoně 57. ročník slavného čtyřiadvacetihodinového závodu sportovních vozů, kterým v zámoří začne nová sezóna šampionátu IMSA WeatherTech Sportscar Championship. Ve čtyřech kategoriích se na start postaví téměř padesát speciálů a i evropští diváci budou moci sledovat závod živě v plné délce.

Celkem 47 posádek absolvuje letošní čtyřiadvacetihodinovku v Daytoně ve čtyřech kategoriích DPi, LMP 2, GTLM a GTD. Mezi prototypy DPi bude svádět boj o vítězství šestice Cadillaců proti zbytku světa v podobě vozů Mazda, Acura a Nissan. Mezi vozy GTLM (třída pro speciály specifikace GTE známé z Le Mans a WEC) proti sobě budou stát tradiční značky této scény – Ford, Porsche, Corvette, Ferrari a BMW.

Alonso se může dostat do vybrané společnosti

Ve třídě DPi bude jednoznačně patřit k favoritům na celkový triumf posádka prototypu Cadillac DPi-V.R #10 týmu Wayne Taylor Racing ve složení Renger van der Zande, Jordan Taylor, Kamuj Kobajaši, Fernando Alonso.

Poslední jmenovaný dvojnásobný mistr světa formule 1 se v případě vítězství může dostat do vybrané společnosti jezdců, kteří během svojí kariéry vyhráli jak grand prix „královny motorsportu“, tak 24 hodin v Daytoně. Tohoto úspěchu zatím dosáhlo jen pět pilotů, a to Lorenzo Bandini, Jo Siffert, Pedro Rodríguez, Thierry Boutsen a Juan Pablo Montoya. Alonso by se tak do této skupiny mohl přidat jako její šestý člen.

Černý Cadillac #10 v barvách Konica Minolta však nebude mít cestu za vítězství jednoduchou. Stejnou techniku do závodu nasadí ještě čtyři další týmy, v předsezónních testech byly navíc nerychlejší Mazdy, které v USA spravuje legendární tým Joest. Fanoušci Audi si jistě vzpomenou…

S Cadillacy do nové sezóny tradičně vstupují týmy Mustang Sampling a Whelen Engineering, za který za oceánem jezdí i bývalý pilot Sauberu Felipe Nasr. Nově poté se dvěma těmito prototypy bude v roce 2019 závodit tým JDC-Miller Motorsports, jehož řady v Daytoně posílí i Rubens Barrichello. Brazilský veterán bude tvořit posádku vozu #85 společně s Tristanem Vautierem, Mishou Goikhbergem a Devlinem DeFrancescem.

Šasi Cadillac DPi-V.R pro sezónu 2019 zakoupil i tým Juncos Racing známý díky působení v IndyCar. Za volantem prototypu #50 se v Daytoně objeví i bývalý rakouský pilot zámořské formulové série Rene Binder.

Kromě vozů Cadillac musíme v boji o vítězství určitě počítat i se zmíněnými prototypy Mazda DPi. O ty se v zámořském šampionátu IMSA WSC stará tým Joest Racing, který v minulosti stál za úspěchy prototypů Audi LMP 1 v Le Mans a ve WEC.

Stranou určitě nezůstanou ani speciály Acura DPi, které připravuje slavný tým Rogera Penskeho. Ve dvou vozech založených na šasi Oreca 07 se budou střídat taková esa, jako jsou Juan Pablo Montoya nebo Alexander Rossi.

Před sezónou 2019 došlo v šampionátu IMSA WeatherTech Sportscar Championship k rozdělení třídy prototypů na DPi a LMP 2. V nově osamostatněné kategorii pro vozy LMP 2 uvidíme čtveřici prototypů Oreca 07 Gibson.

Dva tyto vozy do závodu nasadí tým DragonSpeed, který můžeme znát i z FIA WEC. V posádce prototypu #18 tohoto týmu bude i vítěz španělské grand prix z roku 2012 Pastor Maldonado.

V GTLM se objeví historická zbarvení

V roce 2019 slaví americká organizace IMSA 50. výročí své existence, na což bude odkazovat i několik historických zbarvení vozů napříč všemi kategoriemi.

Pro víkendový závod si speciální barvy připravily tovární týmy Porsche a Ford. Německá značka se designem svých vozů bude vracet k úspěchům týmu Brumos Racing, který sbíral vítězství na americké scéně sportscar právě s vozy Porsche. Ford zase barvami na voze #67 vzdá hold svému dlouholetému partnerovi, kterým je společnost Castrol.

V cestě za úspěchem ve třídě GTLM bude továrním vozům Porsche 911 RSR a Ford GT stát v cestě dvojice žlutých vozů Corvette, dvě BMW M8 GTE a jedno Ferrari 488 GTE týmu Risi Competizione.

Za zmínku určitě stojí, že s vozem BMW M8 GTE #24 se na svoji velkou premiéru v Daytoně chystá bývalý pilot formule 1 a IndyCar a mnohonásobný paralympijský medailista Alex Zanardi. Hendikepovaný pilot bude v závodním speciálu specifikace GTE využívat stejný systém, jaký pro něj BMW vyvinulo pro dva loňské noční závody DTM v Misanu. Zanardi bude brzdu, plyn i řazení ovládat z volantu.

Nejpočetnější skupinu ve startovním poli poté tvoří třída GTD pro vozy specifikace GT3. Ve třiadvacetičlenném startovním poli se objeví značky Audi, Porsche, Lamborghini, Lexus, Ferrari, Mercedes, Acura a BMW.

Zajímavostí je, že posádku vozu Acura NSX GT3 Evo #57 týmu Meyer Shank Racing bude tvořit čistě ženská čtveřice ve složení Katherine Legge, Bia Figuerido, Simona De Silvestro, Christina Nielsen.

Čtyřiadvacetihodinový závod v Daytoně budete moci sledovat v celé délce živě přes oficiální stream IMSA TV na webových stránkách imsa.com nebo v oficiální mobilní aplikaci IMSA. Start závodu proběhne v sobotu ve 20:35 našeho času.

Pod tímto odkazem naleznete kompletní startovní listinu závodu:

http://www.spotterguides.com/wp-content/uploads/2019/01/SG_19_DAY_ONLINE_V1.pdf

Foto: Wayne Taylor Racing

Doporučujeme

Články odjinud