Víkendová zábava: Loeb debutuje v DTM, formule E závodí v Monaku

Víkendová zábava: Loeb debutuje v DTM, formule E závodí v Monaku

Sezona formule 1 sice pokračuje v Miami až 8. května, nicméně i tento víkend bude na motorsport bohatý a nabízí lákavý program. V portugalském Portimau startuje nová sezona DTM, zatímco Monako hostí pokračování sezony elektrické formule E. Všechny závody můžete navíc pohodlně sledovat i v Česku.

Šampionát DTM otevírá druhou sezonu s vozy GT3. Kritici sice mohou stále namítat, že přechodem na globální platformu sportovních vozů seriál ztratil svoji unikátnost, nicméně konkrétní čísla hovoří ve prospěch této změny. Na startovním roštu je hned 29 vozů, tedy nejvíce od obnovení šampionátu v roce 2000.

Startovní listina tak v porovnání s loňskem narostla o 10 vozů, a to zejména díky příchodu nových automobilek. Samozřejmě nechybí tradiční značky Mercedes, Audi a BMW (s novým modelem M4), nicméně v seriálu se letos díky vstupu Porsche představí kompletní „velká německá čtyřka“.

Svého velkého rivala dostane také italské Ferrari, kterému cestu do DTM umožnil loňský přechod na GT3. Díky němu letos do německého šampionátu vstupuje také Lamborghini a na tratích se tak budou potkávat i „vzpínající se hřebec“ a „černý býk“.

Titul šampiona obhajuje pilot Mercedesu Maximilian Götz, rozhodně však před ním neleží snadný úkol. Po roční odmlce, během které se věnoval formuli E, se totiž do DTM vrací trojnásobný šampion René Rast v barvách mateřského Audi, zatímco u BMW nejvíce spoléhají na dvojnásobného mistra Marca Wittmanna.

Nejvýraznější tváří Porsche pro DTM je belgický dvojnásobný šampion IMSA ve třídách GTLM a GTD Laurens Vanthoor, zatímco u Lamborghini se objevuje Nicki Thiim. Dánský dvojnásobný mistr světa třídy LMGTE – PRO v šampionátu WEC navazuje na svého otce Kurta Thiima, mistra DTM z roku 1986.

Snad největší pozornost ze všech jezdců při úvodním víkendu v Portimau budí Sebastien Loeb. Legendární devítinásobný mistr světa v rallye zaskakuje u Ferrari v barvách AlphaTauri za Nicka Cassidyho, pro kterého je prioritní závod formule E v Monaku.

Veškeré dění z Portimaa budete moci sledovat živě na oficiálním YouTube kanálu šampionátu DTM, streamy naleznete níže.

DTM - sobotní kvalifikace (10:00)

DTM - sobotní závod (13:15)

DTM - nedělní kvalifikace (10:00)

DTM - nedělní závod (13:15)

Akce se už v sobotu dostane i do ulic Monaka, kam se na okruh F1 znovu vrací elektrická formule E. V šestém závodu sezony bude o navýšení dvoubodového náskoku na druhého Robina Frijnse bojovat lídr šampionátu Jean-Éric Vergne. Na startu nebude s Nissanem chybět ani Sébastien Buemi, který v Monaku získal už dva triumfy, ovšem ještě na předcházející zkrácené variantě okruhu.

Monackou EPrix nabídne živě Eurosport 1 od 14:45. Už od 14:00 budete moci na stejném kanálu sledovat záznam kvalifikace.

Doporučujeme

Články odjinud