Vietnam, Ukrajina, Bulharsko - mají šanci na pořádání Grand Prix?

Vietnam, Ukrajina, Bulharsko - mají šanci na pořádání Grand Prix?

Poslední dobou se množí zprávy o budoucích okruzích, které chtějí aspirovat na závod formule 1 na poněkud méně obvyklých místech. Jedná se ale spíš o reklamu.

Kalendář formule 1 je v posledních letech značně proměnlivý a neustále v něm přibývají nové okruhy. V těchto změnách lze ale vystopovat jistou logiku, byť možná pro fanouška nepříjemnou. Formule 1 je byznys a jako takový jde za penězi.

Na jedné straně stojí zájmy týmů. Každý z nich má majitele, sponzory, případně vazby na automobilku, a všechny tyto subjekty se chtějí prostřednictvím formule 1 prezentovat, aby prodávaly své produkty. Proto se Grand Prix stěhují do zemí, jako je Čína, Rusko nebo Indie, které nabízejí obrovské trhy. 

Na druhé straně jsou zájmy Bernieho Ecclestona, který prodává formuli 1. Hlavní zdroje příjmů představují prodej závodů okruhům a prodej obrázků televizním společnostem. Zájmy šéfa formule 1 a týmů se setkávají, někdy méně, někdy více. Závody v zemích, jako jsou Bahrajn nebo Abú Zabí, jsou zajímavější spíše pro Ecclestona z hlediska inkasovaných poplatků, ale na druhé straně si přijdou na své například také automobilky, protože tyto trhy jsou sice malé, ale velmi bohaté.

A z toho jasně vyplývá, že je třeba zaujmout velmi rezervovaný postoj ke všem okruhům, které nesplňují výše uvedenou logiku. Mají Vietnam, Ukrajina nebo Bulharsko, o kterých se v posledních měsících v souvislosti s okruhy pro F1 hovoří, zajímavý potenciál z hlediska obchodních zájmů majitelů nebo účastníků šampionátu? Se vší úctou k těmto zemím se dá říct, že velmi pravděpodobně ne.

Teorii vietnamské Grand Prix rychle korigoval poradce Hans Geist s tím, že vietnamské představitele pouze informoval o tom, co formule 1 obnáší. K tomu rovnou dodal, že o zájmu Ukrajiny neví vůbec nic. A Bulharsko si zažilo svůj skandál v létě, když si vymyslelo, že jeho projekt F1 finančně zajistí Abú Zabí, což představitelé tohoto emirátu rozzlobeně popřeli a prozradili, že se v této kauze dokonce stali obětí vydírání, e-mailem po nich bylo požadováno 94 miliónů eur za "vyžehlení" tohoto nedorozumění.

Spojení s formulí 1 je ale prestižní záležitost, takže lze očekávat, že ambice na Grand Prix budou i nadále vyhlašovat i země, které budou dopředu vědět, že k nim královna motorsportu nezavítá.

Doporučujeme

Články odjinud